October 25, 2024

ЄЦБ проведе чергове засідання в четвер, трейдери розходяться в прогнозах про його підсумки

Вер 13, 2023

Франкфурт. 13 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейський центральний банк (ЄЦБ) проведе чергове засідання в четвер, йому належить ухвалити одне з найскладніших рішень з початку нинішнього циклу посилення грошово-кредитної політики в липні 2022 року.

Трейдери розходяться в думках про те, чи підніме ЄЦБ ставки вкотре, чи вважатиме за краще зробити паузу в циклі посилення, з огляду на сигнали ослаблення економіки.

Збереження ставок на колишньому рівні за підсумками засідання, ймовірно, викличе критику, що регулятор надто рано завершує боротьбу з інфляцією, тоді як їхнє подальше підвищення може призвести до посилення економічних проблем, пише Financial Times.

Експерти зазначають, що вересневе засідання може стати для ЄЦБ останнім шансом на багато місяців вперед для підйому ставок.

“Якщо вони не зроблять цього зараз, вікно закриється, – каже аналітик Pictet Wealth Management Фредерік Дюкрозе. – ВВП єврозони на межі зниження, і зростання обсягів кредитування швидко сповільнюється”.

Згідно з даними Статистичного управління Євросоюзу, економіка єврозони в другому кварталі збільшилася на 0,1% порівняно з попередніми трьома місяцями, як і в першому кварталі. Споживчі ціни в єврозоні в серпні зросли на 5,3%, як і в липні.

Європейська комісія (ЄК) цього тижня погіршила прогноз зростання економіки єврозони на 2023 рік до 0,8% з очікуваних раніше 1,1%, на 2024 рік – до 1,3% з 1,6%. Прогноз інфляції в єврозоні (індекс HICP) на поточний рік знижено до 5,6% з 5,8%, на наступний – підвищено до 2,9% з 2,8%.

ЄЦБ у четвер опублікує власні прогнози для ВВП та інфляції. Як повідомляє Bloomberg, регулятор може переглянути прогноз інфляції в єврозоні на 2024 рік до “понад 3%” з очікуваних у червні 3%.

Повідомлення агентства про можливий перегляд прогнозу інфляції призвело до зростання очікувань підйому ставок ЄЦБ. Наразі ринок оцінює можливість їх підвищення на засіданні в четвер у 70% порівняно з 20% на початку місяця.

“Баланс ризиків цього тижня схиляється в бік підвищення ставок”, – говорить аналітик ING Bank NV Франческо Песоле.

Він очікує, що ЄЦБ збільшить ставки на 25 базисних пунктів (б.п.).

У липні регулятор підвищив усі три ключові ставки на 25 б.п. Базова ставка за кредитами наразі становить 4,25%, ставка за депозитами – до 3,75%, ставка за маржинальними кредитами – до 4,5%.

Президент ЄЦБ Крістін Лагард заявила за підсумками липневого засідання, що у своїх подальших рішеннях ЦБ має намір ґрунтуватися на статданих.

“Ми відкриті для будь-яких можливих кроків у вересні і надалі”, – сказала Лагард.

Підсумки вересневого засідання ЄЦБ будуть опубліковані 14 вересня о 15:15 кв. Пресконференція Лагард розпочнеться о 15:45 за київським часом.