October 17, 2024

Єврокомісар Варгеї: Питання про дату надання членства країнам-кандидатам не правильне, правильне питання – чи будуть готові самі кандидати

Вер 28, 2023

Брюссель. 28 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейський комісар з питань розширення Олівер Варгеї не вважає правильним питання про можливу дату надання членства в Європейському Союзі країнам-кандидатам, акцентуючи увагу на питанні готовності до членства самих країн-кандидатів.

У четвер у Мурсії (Іспанія) на пресконференції, що відбулася після закінчення неформального засідання Ради ЄС із загальних питань, відповідаючи на запитання, чи є у нього дата для вступу в ЄС країн-кандидатів, Варгеї сказав: “Я думаю, що це неправильне питання. Правильне питання полягає в тому, чи будуть готові країни-кандидати до 2030 року? Ми над цим працюємо, щоб допомогти Раді бути готовою, а також, щоб були готові країни-кандидати”.

За його словами, “сьогодні важливо покласти на місце всі інструменти, щоб розширення відбулося”. “Комісія наразі концентрується на тому, як досягти результатів на запит сьогодення, … як прискорити шлях до членства. Це те, над чим ми працюємо. Але вже озвучено меседж президента Європейської ради (Шарля Мішеля – ІФ-У), який переконаний, що Рада, яка є органом ухвалення рішень, має бути готовою надати членство новим членам у ЄС до 2030 року. Якщо Рада готова, то Комісія теж буде готова”, – сказав Варгеї.