October 24, 2024

Європарламент затвердив підвищення цілей ЄС щодо впровадження відновлюваних джерел енергії

Вер 12, 2023

Брюссель. 12 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейський парламент (ЄП) проголосував у вівторок на пленарній сесії в Страсбурзі за прискорення впровадження відновлюваних джерел енергії відповідно до планів ЄС щодо “зеленого переходу” і забезпечення енергетичної незалежності Green Deal і REPowerEU.

Законопроєкт схвалили 470 членів ЄП, 120 проголосували проти нього і 40 утрималися.

“У нашому прагненні до більшої енергетичної незалежності та скорочення викидів CO2 ми підняли цілі щодо відновлюваних джерел енергії. (…) Наша увага охоплює вітроенергетику, фотоелектричну енергетику, гідроенергетику, геотермальну енергію і приливні течії. Біомаса з деревини залишиться класифікованою як відновлювальна енергія”, – наводить пресслужба ЄП виступ євродепутата від Німеччини Маркуса Піпера, який курирує це досьє.

Перегляд директиви щодо відновлюваних джерел енергії підвищує їхню частку в кінцевому споживанні енергії ЄС до 42,5% до 2030 року, водночас держави-члени мають прагнути досягти 45%, ідеться в матеріалах до пленарної сесії.

Оновлене законодавство також прискорить процедури видачі дозволів на будівництво нових електростанцій, що використовують відновлювані джерела енергії, як-от сонячні панелі або вітряні турбіни, або на адаптацію наявних.

У транспортному секторі впровадження відновлюваних джерел енергії має привести до скорочення викидів парникових газів на 14,5% до 2030 року “завдяки використанню більшої частки сучасного біопалива і амбітнішої квоти на відновлювані види палива небіологічного походження, такі як водень”.

Крім того, повідомляється, що депутати Європарламенту домоглися, щоб держави-члени встановили орієнтовну ціль для інноваційних технологій використання відновлюваних джерел енергії, яка становитиме щонайменше 5% знову встановлених потужностей відновлюваної енергії.

Перегляд законодавства щодо відновлюваних джерел енергії, що відбувається, ґрунтується на плані ЄС щодо захисту клімату Fit for 55, що передбачає скорочення до щонайменше 55% викидів парникових газів до 2030 року.

Закон набуде чинності після офіційного схвалення Радою ЄС.