October 27, 2024

Європарламент затвердив закон щодо забезпечення до 2050 року 70% екологічно чистого авіапального

Вер 14, 2023

Брюссель. 14 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європарламент (ЄП) схвалив новий закон, спрямований на збільшення використання в авіаційному секторі екологічно чистих видів пального, таких як вдосконалене біопальне або водень.

Нові правила для авіації – RefuelEU – було затверджено в середу на пленарній сесії ЄП у Страсбурзі 518 голосами “за”, 97 – “проти” за вісьмох тих, хто утримався.

“Це величезний крок на шляху до декарбонізації авіації. Настав час урядам ЄС впровадити нові правила і підтримати галузь, щоб забезпечити економічно ефективне впровадження екологічно чистого авіаційного пального в усій Європі, а також досягнення цілей ЄС щодо клімату”, – заявив доповідач ЄП, євродепутат від Іспанії Хосе Рамон Бауса Діас.

Депутати Європарламенту встановили амбітні терміни впровадження екологічно чистого авіапального, зобов’язавши аеропорти ЄС і постачальників забезпечити, щоб, починаючи з 2025 року, принаймні 2% авіаційного пального були “зеленими”. Причому ця частка має збільшуватися: 6% у 2030 році, 20% у 2035 році, 34% у 2040 році, 42% у 2045 році і 70% у 2050 році.

Крім того, певна частка паливного балансу (1,2% у 2030 році, 2% у 2032 році, 5% у 2035 році з поетапним досягненням 35% до 2050 року) має передбачати синтетичні види пального, такі як Е-гас або “електронний гас”.

ЄП дав роз’яснення, яке пальне вважається “зеленим”. Згідно з новими правилами для авіаційного пального, “термін “екологічне авіаційне пальне” охоплюватиме синтетичне пальне, деякі види біопалива, вироблені з відходів сільського або лісового господарства, водоростей, біологічних відходів, відпрацьованої кулінарної олії або деяких тваринних жирів”.

Перероблене авіаційне пальне, отримане з вихлопних газів і пластикових відходів, також вважається “зеленим”.

Депутати Європарламенту гарантували, що пальне, одержане з кормових і продовольчих матеріалів, а також із пальмової та соєвої сировини, не класифікуватимуть як “зелене”, оскільки воно не відповідає критеріям сталого розвитку.

Своєю окремою заслугою парламентарії вважають те, що їм “вдалося додати до складу паливного балансу сталого розвитку “поновлюваний” водень – багатообіцяючу технологію, яка може поступово сприяти декарбонізації повітряного транспорту”.

Авіаційні правила RefuelEU є частиною пакету Fit for 55 – плану ЄС зі скорочення викидів парникових газів щонайменше на 55% до 2030 року порівняно з рівнями 1990 року і забезпечення того, щоб ЄС став кліматично нейтральним до 2050 року, нагадують у Європарламенті.

Після затвердження закону Радою ЄС нові правила почнуть застосовувати з 1 січня 2024 року, а деякі положення – з 1 січня 2025 року.