October 17, 2024
Економіка

Індекс активності у сфері послуг США в серпні несподівано зріс до максимуму за пів року

Вер 6, 2023

(розширено 2-й абзац, додано текст після 3-го абзацу)

Вашингтон. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Індекс ділової активності у сфері послуг США (ISM Non-Manufacturing) у серпні збільшився до 54,5 пункту порівняно з 52,7 пункту місяцем раніше, повідомив Інститут управління поставками (ISM).

Отже, він досяг максимальної позначки за останні пів року. Це стало несподіванкою для аналітиків, які в середньому очікували його зниження до 52,5 пункту, зазначає Trading Economics.

Значення індексу вище 50 пунктів свідчить про посилення ділової активності у сфері послуг, нижче – про її ослаблення.

Індикатор залишається вищим за цю позначку вісім місяців поспіль.

Підіндекс нових замовлень у серпні підвищився до 57,5 пункту з 55 пунктів попереднього місяця, нових експортних замовлень – до 62,1 пункту з 61,1 пункту.

Індикатор активності підприємств підвищився до 57,3 пункту проти 57,1 пункту в липні, зайнятості – до 54,7 пункту проти 50,7 пункту.

“Настрої серед респондентів відрізняються залежно від сфери. Однак більшість респондентів позитивно оцінюють ділові й економічні умови”, – заявив голова комітету з досліджень бізнесу ISM Services Ентоні Нівс.

ISM розраховує індекс ISM Non-Manufacturing на підставі даних компаній із 62 сегментів сфери послуг, на частку якої припадає майже 90% американського ВВП і близько 80% громадян країни, які працюють.

Тим часом індекс менеджерів із закупівель (PMI) у сфері послуг, що розраховується S&P Global Services і також опублікований у середу, минулого місяця знизився до 50,5 пункту порівняно з 52,3 пункту в липні, згідно з остаточними даними. Це мінімальне значення за останні сім місяців.

Експерти не очікували перегляду з попередньо оголошеного значення в 51 пункт.