October 26, 2024
Політика

Індійський місяцехід подолав 8 метрів поверхнею Місяця – ISRO

Сер 25, 2023

Делі. 25 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Індійський місяцехід “Праг’ян”, доставлений у середу на Місяць індійською автоматичною станцією Chandrayaan-3 (“Чандраян-3”), уже подолав 8 метрів поверхнею природного супутника Землі, повідомила Індійська організація космічних досліджень (ISRO) у п’ятницю.

“Усі заплановані переміщення місяцеходу підтверджено. Місяцехід успішно подолав дистанцію близько 8 метрів”, – повідомила організація.

За даними ISRO, на місяцеході було активовано спектроскоп LBIS і спектрометр APXS для проведення наукових досліджень.

“Усе корисне навантаження перелітного модуля, посадкового модуля і місяцехода працює штатно”, – зазначили в космічному відомстві.

Раніше ISRO повідомляла, що індійський місяцехід спустився з платформи посадкового модуля “Вікрам” індійської автоматичної міжпланетної станції Chandrayaan-3 (“Чандраян-3”) і розпочав дослідження поверхні Місяця.

Місячний ровер “Праг’ян”, оснащений різним дослідницьким обладнанням, виконуватиме хімічний аналіз поверхні природного супутника Землі. Місія місяцехода масою 20 кг розрахована на 14 земних діб.

Прибуття посадкового модуля з місяцеходом було здійснено в середу о 18:02 за індійським часом (о 15:32 за Києвом) в районі незвіданого Південного полюса Місяця.

Індія стала четвертою країною після СРСР, США і Китаю, яка здійснила посадку свого апарата на Місяці.

Запуск ракети LVM3 з автоматичною міжпланетною станцією Chandrayaan-3 здійснили 14 липня зі стартового майданчика Космічного центру імені Сатіша Дгавана, розташованого на острові Шрихарикота. 5 серпня станцію було виведено на навколомісячну орбіту.

Попередню спробу відправити на Місяць посадковий модуль і місяцехід було зроблено 2019 року в рамках місії Chandrayaan-2. Тоді орбітальний апарат зумів вийти на навколомісячну орбіту, проте через проблеми зі зв’язком фахівці не змогли скорегувати примісячення посадкового модуля, що відокремився від міжпланетної станції і розбився об поверхню Місяця.

Орбітальний апарат місії Chandrayaan-2 залишився на орбіті й продовжує збирати наукові дані про природний супутник Землі. У рамках Chandrayaan-3 такої місії не передбачено.