October 17, 2024
Економіка

Інтереси банків і зміцнення юаня в контексті стимулювання ринку житла – огляд китайських ЗМІ

Вер 1, 2023

Київ. 1 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Програма заходів китайської влади зі зниження відсоткових ставок за іпотечними кредитами на перше житло має враховувати ту обставину, що чиста відсоткова маржа комерційних банків перебуває на рекордно низькому рівні в 1,74%, пише в п’ятницю видання Yicai з посиланням на ад’юнкт-професора економіки та фінансів Китайсько-європейської міжнародної бізнес-школи (CEIBS), колишнього главу департаменту статистики та аналітики Народного банку Китаю (центробанк країни) Шена Сунчена.

Канали поповнення капіталу у комерційних банків зараз обмежені, а чистий прибуток знижується. Багато банків заявили, що з вересня знижуватимуть ставки за депозитами, причому масштаб зниження становитиме від п’яти до 25 базисних пунктів.

На думку Шен Сунчена, щоб уникнути перегріву на ринку житла, продовжувати стимулювання необхідно лише після реалізації та оцінки ефективності вже оголошених заходів.

Здійснювані владою КНР зусилля зі стимулювання економіки нададуть змогу зміцнити юань ближче до кінця року, зазначає головний економіст Bank of China Securities і колишній співробітник Державного управління валютного контролю (State Administration of Foreign Exchange, SAFE) Гуань Тао, слова якого наводить Yicai.

Такі заходи, як зниження гербового збору на ринку цінних паперів і надання податкових пільг людям, які продають житло і протягом року купують нове, допоможуть поліпшити фундаментальні показники економіки, що підтримує юань. Зі свого боку зниженню попиту на іноземні валюти сприятиме те, що потреба в них у тих, хто навчається за кордоном, знизиться, а зарубіжні компанії в четвертому кварталі репатріюватимуть менше дивідендів.