October 19, 2024
Економіка

Іран уповільнив процес збагачення урану – МАГАТЕ

Вер 4, 2023

Брюссель. 4 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Іран уповільнив процес збагачення урану до рівня в 60%: за три місяці його запаси зросли лише на 7%, повідомляє в понеділок Associated Press (AP) з посиланням на щоквартальну доповідь МАГАТЕ.

У доповіді, що потрапила в розпорядження AP, стверджується, що наразі Іран володіє 121,6 кг збагаченого до 60% урану. Три місяці тому в країні було 114 кг. Отже, за цей час кількість урану збільшилася лише на 7% – це найсильніше уповільнення процесу збагачення до високих рівнів за період із 2021 року дотепер.

Для порівняння агентство наводить цифри за лютий, коли в Ірану було 87,5 кг збагаченого до 60% урану. Таким чином, з лютого до травня запаси високозбагаченого урану зросли на 30%.

Також західні ЗМІ, які отримали доступ до доповіді, зазначають, що запаси збагаченого на 20% урану в Ірані за три місяці зросли до з 470,9 до 535,8 кг.

Попередній президент США Дональд Трамп 2018 року в односторонньому порядку вивів США зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) за іранською ядерною програмою і відновив дію антиіранських санкцій, зокрема щодо нафтового сектору, що спонукало Тегеран до поступової відмови від дотримання деяких умов угоди. Нинішній американський президент Джо Байден заявляв про готовність за певних умов повернутися в угоду.

Іран, Велика Британія, Німеччина, Китай, Франція і Росія провели кілька раундів переговорів у Відні для відновлення СВПД. На переговорах в’язали паузу, яка затягнулася досі.

Водночас у Вашингтоні раніше вже заявили, що не убачають сенсу в тому, щоб продовжувати тримати в центрі уваги досягнення з Іраном угоди щодо відновлення СВПД, оскільки переговори з відновлення угоди зайшли в глухий кут через позицію Тегерана.