October 17, 2024
Економіка

Італійська Saipem планує побудувати установку з уловлювання вуглецю у Швеції

Лип 31, 2023

Київ. 31 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Італійська Saipem і Stockholm Exergi, шведська енергетична компанія, розпочнуть роботи за EPC-контрактом для будівництва установки уловлювання CO2 у Стокгольмі.

Згідно з повідомленням Saipem, установка потужністю 800 тис. тонн CO2 на рік з’явиться на ТЕЦ Vaertaverket, яка виробляє тепло та електроенергію з твердого біопалива, а саме із залишкових продуктів лісової та лісопильної промисловості. У рамках проєкту використовуватимуть технологію BECCS, яка включає в себе виробництво енергії з біомаси з постійним уловлюванням і зберіганням вуглецю. Вона надасть змогу досягти негативних викидів.

Як очікується, основні умови EPC-контракту (інженерні розробки, матеріально-технічне постачання і будівництво) будуть підписані в третьому кварталі 2023 року.

Saipem, окрім проєктування і будівництва установки для уловлювання вуглецю і сховища CO2, займеться також системами завантаження суден для його транспортування.

Проєкт Stockholm Exergi отримав фінансову підтримку Європейського інноваційного фонду, а Vaertaverket може стати однією з перших великомасштабних електростанцій у Європі, яка досягне негативних викидів.

Нафтосервісна Saipem спеціалізується на інжинірингових, бурових і будівельних послугах для великих проєктів у сфері енергетики та інфраструктури.