October 24, 2024

200-річну будівлю купця Бубнова в Києві, яку почав розбирати забудовник, внесли до Переліку об'єктів культурної спадщини – КМДА

Вер 25, 2023

Київ. 25 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації тримає на контролі ситуацію щодо будівлі купця Бубнова 1822 року спорудження на вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13, повідомляють на сайті КМДА в понеділок із посиланням на директора департаменту Марину Соловйову.

“Наразі підписано наказ щодо занесення будівлі лазень купця М. Бубнова, де в 1894-1902 роках розміщувалася єврейська молитовня, до Переліку об’єктів культурної спадщини міста Києва. За відповідне рішення проголосувала Консультативна рада при департаменті охорони культурної спадщини КМДА. Адже громада, якій небайдужі історичні та мистецькі надбання столиці, прагне зберегти кожну старовинну будівлю”, – сказала вона.

Раніше департамент охорони культурної спадщини, щоб запобігти можливому знесенню будівлі, уже надав доручення профільним фахівцям розпочати дослідження та збір необхідних архівних, бібліографічних матеріалів щодо зазначеного об’єкта для подальшого розгляду та надання пам’яткоохоронного статусу. Інспектори департаменту неодноразово оглядали об’єкт: виявили паркан з інформаційним щитом, зафіксували частковий демонтаж покрівлі будинку. Замовнику робіт вручено припис із відповідними пам’яткоохоронними вимогами.

Раніше, 22 вересня, заступник директора департаменту охорони культурної спадщини КМДА Дмитро Перов повідомив, що, незважаючи на те, що будівлі запропонували статус пам’ятки, а Київська міська прокуратура відкрила два кримінальні провадження за ст. 356 (самоправство) та ст. 298 (умисне пошкодження або руйнування пам’яток) Кримінального кодексу України, було поновлено роботи з її демонтажу, та оприлюднив відповідне відео.

Будівлю було зведено під час перепланування Подолу після пожежі 1811 року, вона є рідкісним для української столиці зразком забудови першої половини XIX століття. У різний час у будівлі розміщувалися лазні, юдейський молитовний дім, майстерні річкового порту.

У КМДА зазначають, що будинок на Набережно-Хрещатицькій, 13 розташований на території історико-архітектурного заповідника “Стародавній Київ” та в межах Центрального історичного ареалу Києва, пам’ятки історії та ландшафту “Історичний ландшафт Київських гір та долини р. Дніпро”. Також будівля розташована в межах пам’ятки археології місцевого значення – “Культурний шар Подолу. Поділ (у межах вулиць Набережно-Хрещатицької, Введенської, Кирилівської, урочища Гончарі-Кожум’яки) ІХ-ХVІІІ століття”.