October 28, 2024
Економіка

Нафта продовжує дорожчати, Brent вище $84 за барель

Лип 27, 2023

Київ. 27 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Ціни на нафту продовжують зростати в четвер, відновлюючись після зниження напередодні й повертаючись до тримісячних максимумів.

Вересневі ф’ючерси на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 18:08 кч подорожчали на $1,18 (1,42%) – до $84,10 за барель.

Котирування вересневих ф’ючерсів на WTI на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) на зазначений час зросли на $1,33 (1,69%) – до $80,11 за барель.

Підтримку нафті надають очікування щодо скорочення поставок й оптимізм щодо зростання світової економіки, оскільки провідні центробанки світу, судячи з усього, наближаються до закінчення циклу посилення грошово-кредитної політики.

За останні чотири тижні нафта подорожчала приблизно на $10, і це “здебільшого зумовлено добровільними скороченнями видобутку країн ОПЕК+, анонсованими у квітні та реалізованими в травні”, написали аналітики UBS.

За їхніми оцінками, дефіцит нафти на світовому ринку становив близько 700 тис. барелів на добу в червні та зросте до 2 млн б/д у липні та серпні.

“Ми очікуємо, що ціни на нафту підвищаться ще сильніше, щойно цей дефіцит почне відображатися в (динаміці – ІФ-У) запасів. Розмір дефіциту у вересні, зокрема, залежатиме від того, чи планує Саудівська Аравія продовжувати добровільне зниження видобутку на 1 млн б/д на вересень”, – зазначили аналітики.