October 25, 2024
Політика

Молдовські аграрії просять перевозити українські с/г товари через північні митниці

Лип 28, 2023

Київ. 28 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Переспрямувати транзит агропродукції з України на декілька митниць на півночі країни, а також створити спеціальний митний коридор для експорту молдовських зернових та олійних культур пропонують молдовські фермери з асоціації “Сила фермерів”, пише voceabasarabiei.md.

Згідно з повідомленням, аграрії впевнені, що ситуація з експортом зернових та олійних культур із Молдови погіршуватиметься через збільшення транзиту продукції з України, що можна спостерігати після останніх вибухів у портах на Дунаї.

“На півдні країни вже стоять черги вантажівок і термін очікування становить п’ять-шість днів. Порт Джурджулешти (територія, що належить державі) працює дуже повільно, а морське перевезення вантажів із цієї зони дуже проблематичне. Усі складнощі з логістикою експортери компенсують за рахунок аграріїв зниженням закупівельних цін”, – зазначили в асоціації.

Представники асоціації наголосили, що ситуація з мораторієм для мікро-, дрібних і середніх фермерів на виплату боргів перед приватними кредиторами і національним публічним бюджетом залишається абсолютно невизначеною. Вони впевнені, що цей захід може врятувати аграріїв від банкрутства в найближчий період.

“На жаль, Мінсільгосп займає пасивну позицію в цьому питанні, очікуючи позиції Мінфіну. Але на тлі цих підозрілих бюрократичних ігор тисячі аграріїв щодня зазнають тиску і погроз із боку кредиторів, наживають борги перед державою і не можуть отримати субсидії навіть на відшкодування акцизів. Усе, що відбувається наразі в аграрній сфері, особливо у сфері зернових та олійних культур, не може не поглиблювати обурення сільгоспвиробників”, – резюмувало молдовське бізнес-об’єднання.

Джерело: https://voceabasarabiei.md/fermierii-solicita-crearea-unui-coridor-special-vamal-pentru-exportul-cerealelor-si-oleaginoaselor-autohtone/