October 25, 2024
Політика

Сенат США схвалив проєкт оборонного бюджету на 2024 фінансовий рік – ЗМІ

Лип 28, 2023

Вашингтон. 28 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американський сенат більшістю голосів ухвалив проєкт оборонного бюджету країни на 2024 фінансовий рік у розмірі $886 млрд відповідно до бюджетного запиту президента Джо Байдена, повідомляють ЗМІ.

За бюджет проголосували 86 сенаторів, проти – 11. Така одностайність демократів і республіканців сильно відрізнялася від проходження проєкту раніше через палату представників, де під час обговорення неодноразово виникали міжпартійні сутички щодо соціальних питань, зазначає агентство Associated Press (АР).

“Сильне двопартійне голосування за законопроєкт у сенаті може надати імпульс ухваленню (остаточного варіанту – ІФ-У)”, – зазначило агентство, хоча обидві палати конгресу повинні будуть узгодити документ перш, ніж він ляже для затвердження на стіл президента.

Це узгодження, на думку АР, “може стати випробуванням для глибоко розділеної палати представників, оскільки традиційно двопартійний законопроєкт супроводжується суперечками про расу, рівність та охорону здоров’я жінок, які є політичними пріоритетами Республіканської партії”.

“Дебати в палаті представників на початку цього місяця ознаменувалися поправками від безкомпромісних консерваторів, які зрушили законопроєкт вправо. У сенаті, де для ухвалення більшості поправок потрібно 60 голосів, доповнення до законопроєкту були двопартійними і здебільшого стосувалися військової політики, причому багато з них були спрямовані на протидію потенційним супротивникам Америки, таким як Росія і Китай”, – пише Associated Press.

The Hill, коментуючи ухвалений сенатом варіант бюджету, звертає увагу на те, що в ньому передбачено підвищення заробітної плати військовослужбовцям на 5,2%, а також “$9,1 млрд на різні заходи, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності з Китаєм, і $300 млрд для України”.

Газета зазначає, що “хоча цього разу процес відбувся гладко, справжнє шоу відбудеться найближчими місяцями, коли обидві палати спробують узгодити дві пропозиції та ухвалити загальний проєкт бюджету”.