October 23, 2024
Політика

Організація водокористувачів "Інгулецька" займеться модернізацією найбільшої зрошувальної системи країни

Лип 28, 2023

Київ. 28 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – В Україні створили організацію водокористувачів (ОВК) “Інгулецька”, яка працюватиме в Миколаївській і Херсонській областях, і займеться відновленням і модернізацією найстаріших і найбільших зрошувальних систем України: Інгулецької, Спаської та Явкинської, повідомила пресслужба агрохолдингу A.G.R.Group.

“Ми сподіваємося на залучення інвестицій для модернізації та реконструкції меліоративних систем, що є необхідним для їх відновлення, та підтримку державою розвитку меліоративних систем. Ми також розуміємо, що в умовах воєнного стану перед державою стоять більш пріоритетні завдання, але я впевнений, що в умовах діалогу та за підтримки владою наших ініціатив ми зможемо спільно працювати на відновлення агросектору та України”, – зазначив голова правління A.G.R. Group та директор ТОВ “АТФ “Агро-Діло” Ігор Шестопалов.

Перший заступник голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України Тарас Кот зазначив, що ОВК “Інгулецька” – це перша організація водокористувачів, яка працює в межах Миколаївської та Херсонської областей.

“Це найстаріша і найбільша зрошувальна система відкритого типу в Україні, яка має величезний потенціал. І хоч її система є досить складною для обслуговування, вона має простір для маневру на ниві технологічних інновацій та можливостей енергоменеджменту задля впровадження та розвитку енергоощадних технологій у зрошенні”, – сказав він.

Інгулецька, Спаська та Явкинська зрошувальні системи надають послуги зі зрошення земель на території 121,5 тис. га, з них 103,3 тис. га в Миколаївській області та 18,2 тис. га в Херсонській. Система складається з двох насосних станцій сумарною потужністю 58,6 тис. кВт і продуктивністю 62,4 куб. м води на секунду. Загальна протяжність магістрального та розподільчих каналів становить 343 км, на ній розташована 621 одиниця гідротехнічних споруд.

Агрохолдинг A.G.R.Group об’єднує 19 компаній, які спеціалізуються на вирощуванні та зберіганні зернових культур. Володіє земельним банком у 33 тис. га, які розташовані в Полтавській, Київській, Чернігівській, Херсонській та Сумській областях. Має склади для підлогового зберігання продукції потужністю 55 тис. тонн, а також елеваторний комплекс на 28 тис. тонн у Сумській області. Молочний напрям холдингу представлено трьома комплексами в Полтавській області, де утримується 1,4 тис. голів великої рогатої худоби. Розвиває інтенсивне садівництво в Миргородському районі Полтавської області на 165 га.

Президентом холдингу та головою його наглядової ради є бізнесмен Місак Хідірян.

Джерело: https://agr-holding.com/ua/vidbulisya-chergovi-zbori-vodokoristuvachiv-inguletskoyi-spaskoyi-ta-yavkinskoyi-zroshuvalnih-sistem.html