October 20, 2024
Політика

До суду скеровано обвинувальний акт стосовно російського полковника, який наказував катувати людей під час окупації с. Піски-Радьківські

Лип 28, 2023

Харків. 28 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Харківська облпрокуратура затвердила і скерувала до суду обвинувальний акт стосовно 42-річного російського підполковника з позивним “Морячок”, за наказом якого під час окупації с. Піски-Радьківські катували колишніх учасників АТО і мирних жителів.

“Наразі обвинувачений перебуває в розшуку. Його судитимуть заочно в Дзержинському районному суді м. Харкова”, – повідомляє пресслужба Харківської облпрокуратури.

За даними слідства, підполковник керував військовослужбовцями 30 мотострілецької бригади центрального округу Росії під час окупації с. Піски-Радьківські Ізюмського району.

Він велів своїм підлеглим катувати колишніх учасників АТО і цивільне населення, щоб отримати дані про проукраїнськи налаштованих громадян і військовослужбовців ЗСУ. Окупанти били людей електрошокером, палицями і тримали в підвалах без води та їжі. Двом колишнім учасникам АТО вони поставили на тілі клеймо розпеченим залізом.

Кожній незаконно затриманій людині російські військові присвоювали “порядковий номер” і наказували відгукнутися на нього. Крім того, вони примушували постраждалих “для профілактики” прибирати вулиці та копати окопи.

Російському підполковнику інкримінують порушення законів і звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).