October 19, 2024
Політика

В ООН заявляють, що не обговорювали з Росією поставок безкоштовного зерна

Лип 29, 2023

Київ. 29 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Росія не пропонувала Всесвітній продовольчій програмі ООН безкоштовне зерно, як це було обіцяно деяким африканським країнам, повідомив заступник директора ВПП ООН Карл Скау в інтерв’ю “Голосу Америки”.

“У нас не було переговорів із Росією щодо безкоштовного зерна, – сказав він. – З нами не зв’язувалися щодо таких обговорень”.

Представник ООН назвав крах Чорноморської зернової ініціативи “щонайменше гідним жалю”.

За словами Скау, в рамках цієї ініціативи ВПП ООН доправила 725 тис. тонн зерна в регіони, які найбільше страждають від голоду, включно з Афганістаном, країнами Африканського Рогу та Єменом.

“Не дивлячись на війну і завдяки угоді, Україна залишалася найбільшим постачальником пшениці для ВПП у 2022 році, поставивши понад половину загального обсягу, який отримувала програма”, – наголосив представник ООН.

За його словами, із загальних запасів ВПП ООН “у 2022 році 50% відсотків зерна надходило з України, а у 2023 році – 80%”.

“Ми опікуємося активними пошуками інших джерел, але, безсумнівно, це займе більше часу”, – резюмував Карл Скау в інтерв’ю “Голосу Америки”.

Джерело: https://www.golosameriki.com/a/carl-skau-of-world-food-program-says-moscow-did-not-offer-free-grain/7202749.html