October 18, 2024
Економіка

Економіка США показує хороший прогрес, але інфляція, як і раніше, висока – глава ФРБ Міннеаполіса

Лип 31, 2023

Нью-Йорк. 31 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Економіка США демонструє напрочуд гарний прогрес, і повернення до допандемійних показників “абсолютно досяжне”, але роботу ще не завершено, заявив президент Федерального резервного банку Міннеаполіса Ніл Кашкарі, виступаючи на каналі CBS News у вихідні.

За його словами, поточна оцінка Федеральної резервної системи полягає в тому, що економіка США здійснить так звану “м’яку посадку” й уникне рецесії. Але Кашкарі зазначив, що базова інфляція, яка наразі становить близько 4,1%, як і раніше, вдвічі перевищує цільовий показник Федрезерву у 2%.

“Ми поки що не хочемо оголошувати про перемогу”, – сказав він, додавши, що “якщо нам буде потрібно ще більше підняти ставки, ми це зробимо”.

Голова ФРБ Міннеаполіса наголосив, що будь-які підвищення вартості запозичень у вересні і далі залежатимуть від обставин. Щоб ухвалити рішення, “ми продовжимо стежити за всіма показниками – за даними про інфляцію, про заробітну плату, а також про безробіття”, сказав він.

За його словами, “зараз базовий сценарій, мабуть, такий: у нас буде уповільнення економіки, але ми уникнемо рецесії”. “І я сподіваюся, що так і буде”, – додав Кашкарі.

“Ми можемо повернутися до тієї економіки, яка була в нас до пандемії: дуже низьке безробіття, низька інфляція, помірне, але позитивне зростання реальної заробітної плати американців. Це абсолютно досяжно, але нам потрібно закінчити роботу”, – сказав він.