October 18, 2024
Політика

Споживання е/е з початком робочого тижня зростає, необхідність економії вкрай актуальна – "Укренерго"

Лип 31, 2023

Київ. 31 липня. ЕНЕРГРЕФОРМА – У робочий день, 31 липня, прогнозується збільшення споживання е/е порівняно з вихідними, тому, зважаючи на обмежені можливості генерації, необхідність економного користування електроенергією, особливо у вечірні години, залишається вкрай актуальною, повідомила НЕК “Укренерго”.

Загалом у своєму оновленні в телеграм-каналі в понеділок компанія наголосила, що серпень прогнозується найскладнішим для енергосистеми через подальше виведення в ремонти деяких енергоблоків, і, як наслідок, суттєве зменшення доступного обсягу потужностей для покриття споживання.

“Компенсувати їх можна буде частково імпортом електроенергії з Європи, а також економним використанням електроенергії споживачами. Наразі обмеження споживання не прогнозується”, – наголосила НЕК.

Згідно з даними сайту ENTSO-E, імпорт е/е зі Словаччини в понеділок знизився на 37% – до 2775 МВт-год на добу (у неділю було 4406 МВт-год на добу). Він відбувається з 8:00 до 10:00 й у вечірні години максимального споживання з 17:00 до 23:00. Також, за даними “Укренерго”, відбувається імпорт з Молдови з 17:00 до 23:00 до 90 МВт (дані щодо Молдови на сайті ENTSO-E не відображаються).

Експорт відсутній.

Через бойові дії та з інших причин загалом знеструмленими залишаються 402 населені пункти. Відновлення енергопостачання відбувається з дозволу військових і за наявності умов безпеки. Також через негоду є відключення у 18 населених пунктах Київщини, де триває відновлення електроживлення.

Зі свого боку Міністерство енергетики повідомило, що протягом доби сталися аварійні ситуації в мережах оператора системи передачі “Укренерго” – відключалася лінія 750 кВ і підстанція 750 кВ у Запорізькій області, двічі на добу вимикалася лінія 330 кВ у Чернігівській області. Причини цього з’ясовують, споживачів не знеструмлювали.

Водночас Міненерго зазначило, що дефіциту в енергосистемі немає, натомість застосовувалися обмеження ВДЕ-генерації до 306 МВт.

У Херсоні, як і кількома днями раніше, залишаються без світла 11,4 тис. абонентів, яких було відключено через підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС (відразу після трагедії було знеструмлено 15 тис. споживачів).

Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС такий самий, як і в суботу, – 16,31 м (мінус 35 см до рівня відразу після підриву Каховської ГЕС).

Джерело: https://t.me/Ukrenergo

https://t.me/energyofukraine