October 17, 2024
Політика

Кабмін пропонує РНБО запровадити на 50 років санкції проти Росії та Білорусі в оборонно-промисловій сфері

Лип 31, 2023

Київ. 31 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Кабінет Міністрів пропонує Раді національної безпеки і оборони України (РНБО) застосувати на 50 років санкції до Росії та Білорусі в оборонно-промисловій сфері.

Зокрема, згідно з розпорядженням №658 від 28 липня, уряд пропонує запровадити на 50 років заборону на проведення операцій із товарами та послугами, на міжнародні передачі яких поширюється дія закону “Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання”, з резидентами РФ і Білорусі, зокрема тих, що проводяться із залученням резидентів інших країн, а також призупинити виконання економічних і грошових зобов’язань на користь резидентів РФ і Білорусі за цими операціями.

Також пропонується: заборонити передачу резидентам і резидентами РФ і Білорусі технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності; запровадити заборону на здійснення резидентами РФ і Білорусі дій з одержання охоронних документів, інші дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності (винаходи, корисні моделі, промислові зразки, компонування напівпровідникових виробів, торговельні марки, географічні зазначення, сорти рослин, об’єкти авторського права і суміжних прав), крім дій щодо продовження строку чинності прав інтелектуальної власності та продовження строку дії охоронних документів; заборонити реєстрацію та акредитацію організацій колективного управління, засновниками яких є резиденти РФ і Білорусі.

Крім того, пропонується припинити дії спільних проєктів і промислових програм у сфері безпеки та оборони, учасниками яких є резиденти РФ і Білорусі, щодо товарів військового призначення та подвійного використання.

Також пропонується запровадити інші санкції, а саме заборону здійснення інвестицій за участю резидентів РФ і Білорусі щодо юридичних осіб, які провадять діяльність із виробництва, міжнародних передач товарів військового призначення та подвійного використання, надання послуг військового призначення та подвійного використання, зокрема тих, що здійснюються із залученням резидентів інших держав.