October 17, 2024
Економіка

"УРС" збільшать статутний капітал утричі за рахунок передачі в нього держпакетів акцій шести енергокомпаній

Лип 31, 2023

Київ. 31 липня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – АТ “Українські розподільні мережі” збільшує свій статутний капітал на 3,22 млрд грн – до 4,76 млрд грн за рахунок передання до нього державних пакетів акцій АТ “Харківобленерго”, ВАТ “Запоріжжяобленерго”, ВАТ “Тернопільобленерго”, АТ “Сумиобленерго”, АТ “Черкасиобленерго”, ПрАТ “Українська енергозберігаюча сервісна компанія” (УкрЕСКО) і додаткової емісії акцій.

Як зазначається на сайті компанії в понеділок, такі дії передбачені наказом Міністерства енергетики №229 від 28 липня 2023 року.

Там пояснили, що учасником розміщення акцій є держава в особі Міненерго, а власність держави залишиться на рівні 100% акцій компанії.

Зазначається також, що ринкова вартість акцій визначена відповідно до вимог статті 9 закону України “Про акціонерні товариства”.

Як прокоментував в. о. гендиректора “УРС” Михайло Ільницький, рішення про передачу їй ще шести держпакетів акцій енергокомпаній (раніше було передано пакети “Хмельницькобленерго” і “Миколаївобленерго” – ЕР) – стратегічний крок для забезпечення фінансової стабільності та розширення можливостей розвитку операторів системи розподілу.

При цьому він зазначив, що в роботі виробничого персоналу після передачі акцій нічого не зміниться.

Як повідомлялося, згідно з постановою Кабінету Міністрів №1336 від 29 листопада 2022 року, загальний статутний капітал "УРС" у розмірі 1,514 млрд грн було сформовано шляхом внесення до нього 70% акцій "Хмельницькобленерго" та "Миколаївобленерго" ринковою вартістю 847,782 млн грн і 666,288 млн грн відповідно.

Як зазначив Кабмін, надалі можливе збільшення СК нової компанії за рахунок акцій інших обленерго з державної сфери.

Держчастка в енергокомпаніях, що підлягають передачі в “УРС”, становить: “Тернопільобленерго” – 50,999%, “Запоріжжяобленерго” – 60,2475%, “Харківобленерго” – 65,0001%, “Черкасиобленерго” – 46%, “Сумиобленерго” – 25%, “Укренерго” – 99,66%.

Наприкінці червня поточного року заступник голови ОП Ростислав Шурма зазначив, що до вже створеного держхолдингу “УРС” передадуть після завершення процесу стягнення і конфісковані пакети акцій обленерго VS Energy, що, на його думку, є правильним “з точки зору ефективності, якості управління, прозорості та логіки для держави”.

Джерело: https://u.to/D3rYHw