October 17, 2024
Політика

Фермери стали продавати зерно на $40/тонна нижче собівартості, можливе скорочення площі посівів – ЄБА

Лип 31, 2023

Київ. 31 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українські фермери в умовах блокади “зернового коридору” і високої вартості логістики в портах Дунаю, які є альтернативою для експорту зернових вантажів, змушені продавати зерно за ціною на $40/тонна нижчою за собівартість, ідеться в тексті звернення бізнесу до ООН на сайті Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

“Підприємці наголошують, що за нинішньої вартості логістики через Дунай фермери будуть змушені продавати зерно на $40/тонна нижче собівартості. Це не дозволить аграріям завершити посівну наступного року і може призвести до скорочення загального виробництва зерна в Україні на 30% або 15 млн тонн”, – зазначено в повідомленні.

У зв’язку із закриттям “зернового коридору” бізнес прогнозує скорочення посівів озимини 2023 року на 33% або 1,5 млн га. Це означає, що виробництво пшениці та ячменю скоротиться на 6 млн тонн. Таке зниження може призвести до волатильності цін на світовому ринку та загострить проблеми продовольчої безпеки, зазначили в ЄБА.

Асоціація звернулася до речника генерального секретаря ООН Стефана Дюжарріка з проханням вжити всіх необхідних заходів для сприяння реалізації стратегії повного розблокування українських морських портів Чорного моря для комерційних перевезень усіх видів вантажів і реалізації гарантій безпеки та свободи судноплавства торговельних суден у Чорному морі.

“Важливо, щоб міжнародна спільнота дала чіткий сигнал: ніхто не миритиметься з порушеннями міжнародного права та загрозою суверенітету окремої держави. Сподіваємося на стійку підтримку міжнародної спільноти в цьому контексті”, – ідеться в тексті звернення.

У зверненні також наголошено на важливості об’єднання зусиль для реалізації стратегії повного розблокування українських морських портів Чорного моря для комерційних перевезень усіх видів вантажів. Зокрема, шляхом гарантування безпеки судноплавства, зокрема розмінування морських територій. І зокрема, шляхом створення програм страхування воєнних ризиків для судноплавних компаній, які ведуть торгівлю з Україною. У ЄБА нагадали, що Кабмін уже затвердив порядок, який передбачає відшкодування шкоди, заподіяної суднам під час їх перебування в українських територіальних водах.

Автори звернення також наголосили на важливості створення для України єдиних умов перевезення всіх вантажів в Азово-Чорноморському басейні.

У тексті звернення також зазначено, що навіть під час роботи “зернового коридору” через високу вартість логістики втрати фермерів становили близько $2,5 млрд (за експорту 50 млн тонн).

Джерело: https://eba.com.ua/biznes-prosyt-oon-spryyaty-realizatsiyi-garantiyi-bezpeky-sudnoplavstva-u-chornomu-mori/?fbclid=IwAR3My1T2UzaSIHCIBZt3W0efe-DwowVT0k3vESi-rgUvbciMcNtTsQXv-lA