October 17, 2024
Економіка

В ЮНЕСКО рекомендували визнати Венецію об'єктом Світової спадщини, який перебуває під загрозою зникнення

Сер 1, 2023

Київ. 01 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Експерти ЮНЕСКО знову рекомендували включити Венецію до списку об’єктів Світової спадщини, які перебувають під загрозою зникнення через наслідки масового туризму та глобального потепління, повідомляють у понеділок французькі ЗМІ.

“Розвиток Венеції, наслідки зміни клімату та масового туризму загрожують незворотними змінами унікальної загальної цінності об’єкту”, – йдеться у повідомленні.

Через ці причини Центр Світової спадщини ЮНЕСКО “рекомендує внести Венецію до списку Світової спадщини, яка перебуває під загрозою зникнення”. В організації визнали, що вжито “недостатньо заходів” для боротьби з погіршенням стану міста.

Відповідну рекомендацію буде розглянуто членами ЮНЕСКО у вересні.

Європейські ЗМІ нагадують, що це вже не перша подібна рекомендація щодо Венеції. Так, 2021 року експерти ЮНЕСКО вже закликали змінити статус міста, проте на засіданні Комітету за участю всіх країн цю ініціативу не підтримали.

Того ж року італійські вчені Національної системи захисту довкілля попереджали, що Венеція зіткнеться із серйозними проблемами як через підвищення рівня моря, так і через просідання ґрунту.