October 17, 2024
Економіка

Аграрний сектор визначено одним із пріоритетів у програмі Ukraine Facility – Мінгарополітики

Сер 1, 2023

Київ. 1 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Аграрний сектор визначено одним із пріоритетних у рамках реалізації Плану України з реалізації програми Ukraine Facility, на яку Європейський Союз має намір виділити близько EUR50 млрд, повідомили в пресслужбі Міністерства аграрної політики і продовольства.

“Діалог у рамках робочої групи надасть змогу максимально якісно відобразити потреби сектору на наступні чотири роки, а також підготувати якісні та реалістичні проєкти для майбутнього фінансування”, – процитувала пресслужба виступ на першій зустрічі робочої групи з представниками аграрного бізнесу заступника міністра агрполітики Маркіяна Дмитрасевича.

Згідно з повідомленням, серед пріоритетних напрямів роботи Мінагрополітики в рамках реалізації Ukraine Facility: інтеграція українського законодавства до вимог Спільної сільськогосподарської політики ЄС; лібералізація ринку землі; розвиток програм кредитування для аграрних підприємств.

Дмитрасевич наголосив, що важливим напрямом розвитку галузі є розвиток переробних потужностей та збільшення доданої вартості. Зокрема, збільшення частки готової продукції в аграрній галузі, розширення програм розвитку садівництва та овочівництва, та стимулювання інвестицій у розвиток виробництва біогазу.

“Офіс Made in Ukraine при Міністерстві економіки України готовий підтримати ініціативи представників бізнесу щодо реалізації проєктів, спрямованих на розвиток переробки, зокрема, в аграрній сфері. Запрошуємо учасників робочої групи з аграрного бізнесу до розробки стратегії стимулювання переробної галузі та відкриті до пропозицій”, – зазначила заступниця міністра економіки України Надія Бігун.

Під час обговорення представники бізнесу порушили питання щодо умов і можливостей фінансування інвестиційних проєктів у рамках Ukraine Facility, відповідності майбутніх законодавчих змін чинним політикам ЄС та Угоді про асоціацію, зокрема ухвалення технічних регламентів і стандартів ЄС для продукції агропромислового комплексу, а також виплати компенсацій за знищене війною майно.

У зустрічі взяли участь представники Київської школи економіки та компанії Deloitte.

Як повідомлялося, мета секторальних робочих груп із бізнесом – залучити приватний сектор до розроблення пропозицій щодо галузевого розвитку, які будуть враховані під час розроблення секторальних стратегій на чотири та 10 років.

Перший етап проєкту триватиме до кінця жовтня 2023 року. На цьому етапі буде сформовано пропозиції для Плану України, необхідного для реалізації програми фінансової допомоги Ukraine Facility від Європейської Комісії. Програма розрахована на EUR50 млрд, які Україна отримає протягом 2024-2027 років. Надалі робочі групи зосередяться на розробці рекомендацій для профільних міністерств щодо секторальних стратегій розвитку, розрахованих на 10 років.

Робота групи відбувається за участю Міністерства аграрної політики та продовольства України. Координує роботу групи Міністерство економіки України за підтримки Good Governance Fund “Economic Hub: Sound PFM Policies and Vision for Growth”, що реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементатори проєкту – Abt Britain та Київська Школа Економіки (KSE).