October 17, 2024
Економіка

Житло у Великій Британії в липні подешевшало на 3,8%, рекордними темпами за 14 років – Nationwide

Сер 1, 2023

Лондон. 1 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Зниження цін на житлову нерухомість у Великій Британії в липні поточного року стало максимальним за 14 років і сягнуло 3,8% у річному вираженні, йдеться в повідомленні британського іпотечного товариства Nationwide Building Society.

Щодо червня житло подешевшало на 0,2%, середня вартість об’єктів житлової нерухомості за цей період знизилася до 260,828 тис. фунтів стерлінгів.

Житло дешевшає на тлі активного підвищення Банком Англії процентних ставок: у травні 2023 року ставку було збільшено на 25 базисних пунктів (б.п.), а в червні – ще на 50 б.п., до 5%. Ці заходи вживаються в рамках боротьби з інфляцією, яка становить майже 8% і є однією з найвищих у розвинених економіках.

На відміну від США, у Великій Британії більшу частину іпотечних кредитів видають на термін від двох до п’яти років, що робить ринок житлової нерухомості чутливішим до відсоткових ставок: так, у червні кількість угод із житловою нерухомістю скоротилася на 15% рік до року до 86 тис.

Протягом найближчих місяців слід очікувати подальшого зниження цін і обсягу продажу, оскільки протягом цього року ставки за іпотечними кредитами, ймовірно, залишаться незмінними, повідомляє The Financial Times із посиланням на аналітиків.