October 18, 2024
Економіка

Держрибагентство деталізувало алгоритм передання меліоративної інфраструктури організаціям водокористувачів

Сер 1, 2023

Київ. 1 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Державне агентство з меліорації та рибного господарства розробило зразки заяв щодо отримання у власність об’єктів інженерної інфраструктури міжгосподарських і внутрішньогосподарських меліоративних систем, а також пояснило алгоритм набуття їх у власність організацій водокористувачів (ОВП).

Згідно з повідомленням, в Україні вже зареєстровано 26 організацій водокористувачів, вісім із яких на Черкащині, сім – на Одещині, по три – на Полтавщині й Дніпропетровщині та по одній – на Вінниччині, Житомирщині, Харківщині, Миколаївщині та Київщині.

“Ці організації вже зробили перший крок на шляху розвитку зрошуваного землеробства в Україні. Наступний – це набуття права власності на об’єкти інженерної інфраструктури меліоративних систем”, – йдеться в повідомленні відомства.

Держрибагентство розробило зразки заяв щодо набуття у власність об’єктів інженерної інфраструктури міжгосподарських та внутрішньогосподарських меліоративних систем, що перебувають у державній, комунальній власності або є безгосподарними. Їх можна завантажити із сайту відомства, пройшовши за посиланням https://darg.gov.ua/_do_vidoma_organizacij_0_0_0_12793_1.html.

Зареєстрованим ОВП також рекомендують при набутті у власність меліоративного майна використовувати такий алгоритм дій. Насамперед, потрібно замовити документацію із землеустрою щодо визначення меліоративної мережі, за допомогою якої забезпечується гідротехнічна меліорація земельних ділянок, включених до території обслуговування організації.

Необхідно подати заяву про внесення до Державного земельного кадастру відомостей про відповідну меліоративну мережу, якщо відповідні дані про таку мережу відсутні в Держземкадастрі.

Крім того, потрібно подати заяву про набуття у власність об’єктів меліоративної мережі: заява щодо об’єктів державної власності подається – до центрального органу виконавчої влади, який здійснює функції з управління відповідними об’єктами державної власності; акти – до виконавчого органу місцевого самоврядування.

Протягом 20 днів з дня отримання заяви відповідний орган за відсутності зауважень приймає рішення про передання у власність ОВП об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних мереж. Процес передання здійснюється протягом місяця.

“Крокуючи за цим алгоритмом, за підтримки Державного агентства меліорації та рибного господарства, ОВП, отримавши у власність меліоративну інфраструктуру, матимуть повноцінне право господарювати, ефективно керуючи меліоративними системами задля отримання гарантованих врожаїв”, – резюмували в Держрибагентстві.

Джерело: https://t.me/dargme/1478