October 28, 2024
Економіка

Глава ФРБ Бостона Коллінз не виключає подальшого підвищення ставки ФРС, відзначаючи стійкість економіки

Сер 24, 2023

Київ. 24 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Збереження стійкості економіки США в умовах посилення політики Федеральної резервної системи (ФРС) означає, що американському ЦБ, можливо, необхідно “зробити більше”, вважає президент Федерального резервного банку (ФРБ) Бостона Сьюзен Коллінз.

За словами Коллінз, вона здивована тим, що ринок праці США, як і раніше, залишається сильним, а споживчі витрати високими.

“Я поки що не бачу того ослаблення економіки, яке, на мою думку, має бути частиною стійкого тренду, що дасть змогу домогтися повернення інфляції в США до 2% у розумні терміни”, – заявила Коллінз в інтерв’ю газеті Financial Times.

“Ця стійкість економіки дає змогу припустити, що Федрезерву, можливо, необхідно зробити більше”, – додала вона.

Коллінз зазначила, що ФРС має проявити терпіння, оцінюючи необхідність подальшого посилення грошово-кредитної політики.

Вона наголосила, що поки що не ухвалила рішення про те, яку позицію зайняти на вересневому засіданні Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC). Вона бачить переваги того, щоб рухатися далі повільно, збираючи “великі обсяги даних для отримання з них сигналів під час ухвалення рішень”.

Коллінз не має права голосу в FOMC ні цього, ні наступного року, й отримає його лише 2025 року.

Вона вважає, що ФРС близька або вже досягла рівня, на якому можна “утримувати ставку певний час”.

Однак “це не означає відсутності дуже реальної можливості того, що нам доведеться вдатися до додаткового підвищення” ставки, сказала Коллінз.

Увагу трейдерів спрямовано на щорічний економічний симпозіум у Джексон-Хоулі, який стартував у четвер і триватиме до 26 серпня. У заході, організованому ФРБ Канзас-Сіті, традиційно беруть участь глави світових центробанків, міністри фінансів, наукові діячі й учасники фінансового ринку.

Виступ глави ФРС Джерома Павелла в Джексон-Хоулі запланований на п’ятницю.