October 27, 2024
Політика

Президент Нігерії схвалив іще одну поїздку ісламських духовних осіб до Нігеру для переговорів із путчистами

Сер 25, 2023

Київ. 25 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент Нігерії Бола Тінубу в четвер дав добро на повернення до Нігеру делегації ісламського духовенства для переговорів із військовими, які влаштували путч 26 липня, повідомили місцеві ЗМІ.

Таке рішення президент ухвалив після зустрічі в четвер із високопоставленими представниками духовенства, які два тижні тому побували в столиці Нігеру Ніамеї для діалогу з путчистами.

Крім того, експрезидент Нігерії Абдусаламі Абубакар, який став представником Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС) у Нігері, раніше позитивно охарактеризував переговори делегації ЕКОВАС із керівниками путчу, які відбулися минулими вихідними.

Напередодні представник ЕКОВАС, відповідальний за питання миру і безпеки, Абдель Фаттах Муса в інтерв’ю Associated Press заявив, що співтовариство відкрите для переговорів із керівниками Нігеру, але лише за умови перспективи досягнення результатів.

“Ми не маємо наміру вести довгий затяжний торг із цими військовими… Ми пішли цим шляхом у Малі та Буркіна-Фасо, в інших місцях, і ми ні до чого не прийшли”, – додав він.

26 липня стало відомо, що частина бійців президентської гвардії Нігеру виступила проти президента країни Мохамеда Базума. Генштаб ЗС Нігеру підтримав бійців, які влаштували заколот.

Новим лідером було оголошено армійського генерала Абдурахмана Тчіані. ЕКОВАС, Євросоюз, Франція, США засудили військовий переворот і зажадали звільнити Базума і відновити його на посаді президента.

ЕКОВАС зі свого боку запровадило санкції, які передбачають закриття кордонів із Нігером, заборону комерційних рейсів, припинення фінансових операцій, заморожування національних активів і припинення допомоги. Зокрема Нігерія в межах санкцій оголосила про припинення постачань електроенергії до Нігеру, яка раніше задовольняла 90% потреб Нігеру в електриці.