October 26, 2024
Політика

НКРЕКП погодила структуру розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів із Румунією та Польщею

Сер 25, 2023

Київ. 25 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), на засіданні в п’ятницю погодила надані НЕК “Укренерго” правила розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів Україна – Румунія, а також структуру розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів Україна – Польща і Україна – Румунія.

Як випливає з ухвалених постанов Нацкомісії, структура розподілу пропускної спроможності для аукціонів за напрямком лінії Жешув – Хмельницька АЕС міждержавного перетину Україна – Польща була узгоджена регулятором у розмірі: для річних і місячних аукціонів – 0%, для добових – 100%.

Ця структура була визначена оператором системи передачі в особі “Укренерго” та погоджена оператором системи передачі Польщі.

Своєю чергою структура розподілу пропускної спроможності для аукціонів за кожним напрямком міждержавного перетину Україна – Румунія узгоджена регулятором у розмірі: для річних аукціонів – 35%, місячних – 35% і добових – 30%.

Ця структура була також визначена “Укренерго” та погоджена оператором системи передачі Румунії.

“Ухвалені рішення дадуть змогу розширити можливість проведення експортно-імпортних операцій з електричною енергією через міждержавні перетини Україна – Румунія та Україна – Польща, що, своєю чергою, позитивно вплине на забезпечення безпеки постачання е/е та стабілізацію роботи об’єднаної енергосистеми України”, – повідомив регулятор на своєму сайті за підсумками засідання.

Як поінформували в Нацкомісії, 17 червня 2022 року відбулася нарада за участю операторів системи передачі (ОСП) України, Словаччини, Угорщини та Румунії, за результатами якої ОСП України та Румунії домовилися про впровадження спільного скоординованого розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж між Україною та Румунією на базі електронної аукціонної платформи НЕК “Укренерго”.

Крім того, ОСП Польщі долучився до рішення багатосторонньої наради щодо впровадження спільного скоординованого розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж на українських кордонах на базі електронної аукціонної платформи Joint Allocation Office (JAO).

Згідно з досягнутими домовленостями, ОСП України та Польщі узгодили між собою структуру розподілу пропускної спроможності міждержавного перетину лінією Жешув – Хмельницька АЕС на спільних аукціонах, яка надалі була остаточно узгоджена сторонами 21 липня 2023 р.

Джерело: https://www.nerc.gov.ua/news/nkrekp-pogodila-pravila-rozpodilu-propusknoyi-spromozhnosti-mizhderzhavnih-peretiniv-z-rumuniyeyu-takozh-strukturu-rozpodilu-propusknoyi-spromozhnosti-peretiniv-z-rumuniyeyu-ta-polshcheyu