October 25, 2024
Політика

СБУ повідомила про підозру бізнесмену-колаборанту, який вивозив українську сільгосппродукцію з ТОТ до РФ

Сер 26, 2023

Київ. 26 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Служба безпеки України викрила власника одного з провідних агрохолдингів Запорізької області, який оптовими партіями вивозив вирощені його підприємствами українське зерно і продукти садівництва з тимчасово окупованого Бердянська в РФ, інформують у спецслужбі.

“У результаті комплексних заходів співробітники СБУ викрили бізнесмена-колаборанта в Києві, куди він переїхав із Бердянська після захоплення українського міста. За даними слідства, після переїзду до столиці власник агробізнесу налагодив дистанційне керування власними компаніями на тимчасово окупованій частині України”, – ідеться в повідомленні.

За інформацією СБУ, для цього він залишив у Бердянську свого помічника, який здійснював фактичне управління підприємствами.

Згідно з наявними даними, зібрані врожаї агропродукції, насамперед пшениці, вони експортували в Росію через Бердянський порт.

Крім цього, наголошується, що для безперешкодного ведення бізнесу на окупованій території фігуранти перереєстрували його за російським законодавством і погодилися платити податки до бюджету РФ. “Серед іншого в них був чинний контракт із так званим Міністерством освіти і науки Запорізької області”, – зазначили в СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання та в офісі власника агрохолдингу в Києві виявлено готівку, документи, печатки та комп’ютерну техніку з доказами злочинної діяльності.

На підставі зібраних доказів бізнесмену-колаборанту повідомлено про підозру за ч.4 ст.111-1 Кримінального кодексу України (здійснення господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, утвореними на тимчасово окупованій території, зокрема, окупаційною адміністрацією держави-агресора).

Як інформують у спецслужбі, вирішується питання щодо повідомлення про підозру його спільнику, який перебуває на тимчасово окупованій частині України.

Розслідування триває для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Джерело: https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-vykryla-biznesmenakolaboranta-yakyi-vyvozyv-ukrainske-zerno-z-tymchasovo-okupovanoho-berdianska-do-rf