October 25, 2024
Політика

СБУ в Києві, Одесі та Харківській області затримала чотирьох військових чиновників, які "допомагали" військовозобов'язаним ухилитися від мобілізації

Сер 26, 2023

Київ. 26 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Служба безпеки України затримала в Києві, Одесі та Харківській області двох начальників районного військкомату, голову і секретаря військово-лікарської комісії, які за гроші в розмірі до $10 тис. пропонували військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації на підставі фіктивних документів про непридатність за станом здоров’я.

“У Києві: затримано начальника районного військкомату та голову однієї зі столичних військово-лікарських комісій, які продавали фальшиві меддовідки про наявність важких діагнозів. Придбані підробки ухилянти використовували для уникнення від призову та подальшого виїзду за межі України”, – йдеться в телеграм-каналі СБУ в суботу.

У Харківській області правоохоронці затримали начальника районного військкомату, який залучив до незаконної діяльності трьох посадовців місцевої лікарні. За неправомірну вигоду фігуранти “знаходили” у військовозобов’язаних “проблеми зі здоров’ям”, які ставали формальною підставою для зняття з військового обліку”.

Зазначається, що в результаті цієї незаконної діяльності військком заробив понад 11 млн гривень.

“В Одесі: кіберфахівці СБУ ліквідували корупційну схему, до організації якої причетний секретар місцевої військово-лікарської комісії”, – повідомляють в СБУ.

Встановлено, що секретар ВЛК, а також столичний адвокат і двоє спільників налагодили масштабний збут фальсифікованих документів про непридатність до військової служби. Фігуранти шукали “клієнтів” по всій території України, а після ставили на облік у військкомат Одеси, щоб “списати” з військової служби.

Правоохоронці затримали секретаря ВЛК та її спільників, їм повідомлено про підозру. Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Затриманим загрожує покарання у вигляді до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Джерело: https://t.me/SBUkr/9433