October 25, 2024
Політика

Зеленський хотів би провести вибори протягом року, але бачить багато перешкод

Сер 27, 2023

Київ. 27 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент України Володимир Зеленський заявив, що хотів би провести вибори протягом року, але бачить багато для цього перешкод.

Як президент розповів в інтерв’ю Наталії Мосейчук, він проводив зустріч у Києві з американським сенатором Ліндсі Гремом, який заявив, що, на його думку, вибори в Україні мають відбутися у 2024 році.

“Моя відповідь дуже проста. І Ліндсі був нею дуже задоволений. Якщо наш парламентарій готовий, то чому ні? Тому що тоді нам потрібні зміни до законодавства, до виборчого кодексу. Зробити це швидко. Раз. Якщо, як я сказав йому, ви готові мені дати 5 мільярдів, тому що я не людина, яка займається бруківкою, і не зможу просто забрати з бюджету 5 мільярдів, а мені здається, саме така сума потрібна на проведення виборів у звичайний час. У воєнний я не знаю, що це за сума. Тому я йому сказав, якщо США разом із Європою дадуть нам фінансову підтримку – а, вибачте, я нічого не прошу, проводити вибори в кредит я не буду, забирати гроші від зброї і давати їх на вибори теж не буду. І це передбачено законодавством”, – заявив Зеленський.

“Але якщо ви (США і ЄС – ІФ-У) мені надасте цю фінансову підтримку, якщо парламентарії зрозуміють, що нам це потрібно зробити, то давайте тоді міняти законодавство швидко. І найголовніше – давайте ризикувати тоді разом. Як? Спостерігачі мають бути в окопах. Я йому сказав, що ми повинні з вами відправити спостерігачів, щоб у нас були вибори для себе і для всього світу легітимними. І це абсолютно справедливо”, – додав він.

Своєю чергою, за словами глави держави, Ліндсі зауважив, що “такі зауваження дуже адекватні та справедливі”.

Як зазначив Зеленський, він був проти проведення виборів у зв’язку з відсутністю необхідної інфраструктури для голосування для тих, хто виїхав з України у зв’язку з війною, і для військових, які перебувають на фронті.

Також, за словами президента, він би не хотів зараз фантазувати щодо того, щоб “ми жили б без виборів три, п’ять, сім років”.

“Я не хочу, щоб стосовно влади було уявлення, що вони за щось тримаються. Я ні за що не тримаюся, я б хотів провести вибори. Чесно, мені б хотілося це зробити протягом року”, – сказав президент.

Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=g_jbz7w-Rks