October 24, 2024
Політика

СБУ ліквідувала у Вінниці масштабну схему нелегального виїзду за кордон військовозобов'язаних

Сер 28, 2023

Київ. 28 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Контррозвідка Служби безпеки спільно з Національною поліцією ліквідували у Вінниці масштабну схему нелегального виїзду за кордон військовозобов’язаних, у якій брали участь понад 10 посадовців військово-лікарської комісії.

“У результаті комплексних заходів затримано організатора оборудки – посадовця місцевого лікувально-діагностичного центру, який залучив до незаконної діяльності понад 10 осіб. Насамперед чиновників обласної військово-лікарської комісії”, – повідомляють у пресслужбі СБУ в телеграмі.

Правоохоронці встановили, що організатор схеми за грошову винагороду пропонував потенційним призовникам уникнути мобілізації та виїхати за кордон на підставі фіктивних документів про непридатність до військової служби за станом здоров’я.

Вартість цих “послуг” оцінювали від $3 тис. до $10 тис. У СБУ зазначають, що “сума залежала від “складності” діагнозу і терміновості його “встановлення”.

“Після отримання “замовлення” зловмисник звертався до своїх спільників з місцевої військової медкомісії, які фальсифікували медичні висновки про стан здоров’я їхніх клієнтів. Таким чином вони створювали формальну підставу для “списання” ухилянтів з військового обліку і зняття відповідних обмежень щодо виїзду за кордон”, – повідомляють у пресслужбі.

СБУ встановила понад 200 випадків вчинення злочину з боку організатора схеми та його спільників.

Організатор схеми був затриманий під час передачі йому нової суми хабаря. Під час обшуків в автомобілі, за місцем роботи та проживання затриманого правоохоронці виявили гроші, отримані корупційним шляхом, а також документи, чорнові записи та комп’ютерну техніку з доказами незаконної діяльності фігуранта.

Зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Також вирішується питання про додаткову кваліфікацію злочинних дій організатора схеми за ч. 2 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Фігурантам загрожує покарання у вигляді до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Джерело: https://t.me/SBUkr/9446