October 24, 2024
Політика

Повідомлено про підозру російському військовому, за наказом якого окупанти застрелили охоронця магазину в Бучі – прокуратура

Сер 28, 2023

Київ. 28 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українські правоохоронці встановили особу та повідомили про підозру російському військовому, за наказом якого було вбито охоронця в магазині “NOVUS” у Бучі Київської області під час окупації, інформують в Офісі генерального прокурора.

“За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора військовослужбовцю РФ – старшому навіднику 1-ї самохідної артилерійської батареї у складі 76-ї десантно-штурмової дивізії РФ повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України)”, – ідеться в повідомленні відомства в телеграм-каналі в понеділок.

За даними слідства, 27 лютого 2022 року під час руху колони російських військ у м. Буча старший офіцер РФ за допомогою радіозв’язку, що поширювався на бойові машини батареї, віддав наказ ідентифікувати всіх осіб, одягнених у чорний одяг, як ворогів.

“Цим наказом він порушив принцип розрізнення, так як велика кількість цивільного населення могла мати атрибути чорного кольору. Така “ідентифікація ворога” могла спричинити випадкові втрати життя серед цивільного населення та поранення цивільних осіб”, – наголошується в повідомленні.

За інформацією прокуратури, військовослужбовці РФ помітили біля магазину “NOVUS” у м. Буча місцевого жителя – він працював там охоронцем і був одягнений у службовий одяг чорного кольору з позначенням “Охорона NOVUS”.

“Чоловік не мав зброї та не становив жодної загрози для окупантів, але ті вирішили виконати злочинний наказ та відкрили вогонь із автоматичної вогнепальної зброї по цивільній особі. Внаслідок таких дій російських військових чоловік дістав поранення, від якого помер”, – наголошується в повідомленні відомства.

Наразі встановлюються інші особи, причетні до скоєння цього злочину.

Досудове розслідування проводить ГСУ Нацполіції України.

Джерело: https://t.me/pgo_gov_ua/16033