October 23, 2024
Економіка

Франція доправить 200 млн євро, щоб допомогти виноробам позбутися надлишків продукції

Сер 29, 2023

Київ. 29 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Влада Франції направить 200 млн євро на допомогу виноробам, які зазнають труднощів через зниження попиту на вино, пише Financial Times.

Міністерство сільського господарства Франції отримало схвалення і фінансову допомогу від Євросоюзу на реалізацію програми, в рамках якої надлишки вина переробляють на етанол, який можна продати для використання в промислових цілях, наприклад, для виробництва парфумів.

Основна частина допомоги, ймовірно, піде в регіони Бордо і Лангедок, зазначає FT.

Це лише частина великої держпрограми допомоги виноробам, які зіштовхуються із серйозними проблемами внаслідок зниження попиту всередині країни, зростання конкуренції на експортному ринку, а також ослаблення продажу в Китаї.

Міністр сільського господарства Франції Марк Фесно заявив минулої п’ятниці, що уряд країни намагається “зупинити зниження цін і допомогти виноробам знайти нові джерела доходів”. Він зазначив, що виноробам необхідно “адаптуватися до змін у споживанні та скоригувати виробництво відповідно до перспектив попиту”.

Згідно з прогнозом галузі, надлишки вина у Франції цього року становитимуть 3 млн гектолітрів, що становить 7% від загального обсягу виробництва вина за минулий рік (42 млн гектолітрів).

Інша схема, яку реалізує уряд Франції, передбачає виплату компенсацій виноробам, які погодилися вирубати частину виноградників. Близько 1 тис. господарств у Бордо взяли участь у цій програмі, внаслідок чого площа виноградників скоротилася на 9,2 тис. гектарів.

Згідно з даними аналітичної компанії Kantar, споживання червоного вина у Франції за десять років до 2022 року включно впало на 32%, головним чином, завдяки зниженню попиту серед молодого населення, яке часто віддає перевагу міцним спиртним напоям, пиву або взагалі п’є менше алкоголю.

Вино і міцні спиртні напої входять до основних категорій французького експорту, торік їхні поставки за кордон збільшилися на 10%, до 17,2 млрд.