October 22, 2024
Економіка

НБУ скоротив перелік страховиків, які здійснюють операції за договорами перестрахування за кордон

Сер 29, 2023

Київ. 29 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк України (НБУ) виключив ПрАТ “Страхова компанія “Княжа Лайф Вієнна Вієнна Іншуранс Груп” (Київ) з переліку страховиків, які мають право здійснювати операції з перестраховиками-нерезидентами.

Як повідомляється на сайті регулятора, рішення ухвалено 25 серпня 2023 року. Компанію було включено до переліку 3 липня 2023 року. Наразі право здійснювати операції з перестраховиками-нерезидентами мають 24 українські страхові компанії зі 114, що працюють на ринку.

Як повідомлялося, НБУ 3 липня 2023 року виключив із цього переліку ПрАТ “Страхова компанія “Мега-Поліс” і 11 серпня ПрАТ “Страхова компанія “Азінко”.

НБУ з 13 лютого 2023 року розширив можливості страхових компаній щодо сплати страхових платежів за договорами перестрахування, укладеними з перестраховиками-нерезидентами, а також уточнив вимоги для здійснення таких операцій.

Так, із 14 лютого страховики, страхові та перестрахові брокери змогли здійснювати платежі за відповідними договорами без обмежень за датою укладення таких договорів за умови виконання низки умов.

Із метою спрощення процедури здійснення платежів із перестрахування за кордон Нацбанк створив перелік страховиків і встановив порядок ухвалення рішення щодо внесення страховика до відповідного переліку та виключення з нього, а також підстави для залишення звернення без розгляду.

Як повідомлялося акціонером ПрАТ СК “Княжа Лайф Вієнна Іншуранс Груп” є Vienna Insurance Group Wiener Städtische Versicherung AG (Австрія).

СК “Княжа Лайф Вієнна Іншуранс Груп” у січні-березні 2023 року зібрала 14,8 млн грн страхових платежів, що на 3,8% менше, ніж за аналогічний період роком раніше. Обсяг виплат і відшкодувань, здійснених страховиком за зазначений період, становив 8,870 млн грн, що в 2,45 раза перевищило обсяг виплат за аналогічний період 2022 року. Отже, рівень виплат страховика зріс на 34,41 п.п. – до 59,82%.