October 22, 2024
Політика

Болградський міський голова і депутатка міськради порушили закон про держмову, мовний омбудсмен склав протоколи

Сер 29, 2023

Київ. 29 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь склав протоколи про адміністративне правопорушення у сфері використання державної мови Болградським міським головою та депутаткою Болградської міськради Одеської області.

“За результатами здійснення заходів державного контролю за застосуванням державної мови Болградською міською радою Одеської області встановлено порушення вимог законодавства про державну мову Болградським міським головою та депутаткою Болградської міськради”, – йдеться в повідомленні пресслужби мовного омбудсмена на офіційному сайті у вівторок.

Ідеться, зокрема, про порушення зазначеними особами низки статей закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” під час здійснення своїх повноважень під час засідання сесії міської ради, яка відбулася наприкінці червня.

Зазначається, що у своїх поясненнях щодо використання недержавної мови під час виконання повноважень Болградський міський голова зазначив, що під час пленарного засідання виникла дискусія, під час якої він перейшов на недержавну мову.

“Пані ж депутат своє послуговування недержавною пояснила тим, що її колеги не розуміють державної”, – ідеться в повідомленні.

Отже, за результатами здійснення заходів контролю складено відповідний акт і протоколи про адміністративне правопорушення.

Джерело: https://mova-ombudsman.gov.ua/news/bolhradskyi-miskyi-holova-ta-deputatka-miskrady-porushyly-zakon-pro-derzhavnu-movu-rezultaty-derzhkontroliu