October 22, 2024
Економіка

Розширення є пріоритетом ЄС, але воно має ґрунтуватися на заслугах країн-кандидатів – представник ЄК

Сер 29, 2023

Брюссель. 29 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Єврокомісія (ЄК) допомагає державам-кандидатам готуватися до вступу в ЄС, але це питання має вирішуватися з огляду на їхні досягнення на шляху до Євросоюзу, заявила офіційний представник ЄК Дана Спінант.

“Розширення є політичним пріоритетом. Голова Європейської Комісії (Урсула фон дер Ляєн) спеціально говорила про це в Брюсселі. І під час своїх візитів до країн-кандидатів вона підтвердила наші зобов’язання успішно провести ці майбутні вступи. Але розширення ґрунтується на заслугах тих чи інших кандидатів, які можуть вступити до ЄС тільки тоді, коли вони до цього готові”, – пояснила прессекретар у вівторок на брифінгу в Брюсселі.

За її словами, “цей важливий елемент має братися до уваги, якщо ми хочемо правильно управляти підготовкою країн-кандидатів”.

“І ми тісно працюємо з цими країнами-кандидатами, щоб допомогти їм підготуватися, здійснити необхідні реформи з метою вступу до ЄС. Але, повторю, це процес, який ґрунтується на їхніх досягненнях”, – наголосила Спінант.

Так вона відповіла на прохання прокоментувати зроблену напередодні заяву голови Європейської ради Шарля Мішеля про те, що в ЄС настав час глибоко зайнятися проблемою розширення.

“Готуючи наступний стратегічний порядок денний ЄС, ми повинні поставити перед собою чітку мету. Я вважаю, що ми маємо бути готовими – з обох боків – до розширення у 2030 році”, – сказав глава Євроради на стратегічному форумі в словенському місті Блед.

Перспектива розширення Союзу в 2030 році, за словами Мішеля, означає, що ці цілі мають бути передбачені в наступному довгостроковому бюджеті ЄС. Це необхідно, сказав він, щоб показати серйозність настрою Євросоюзу, надати імпульсу реформам і спонукати всіх працювати разом.

“Ми не коментуємо те, що говорять наші партнери або інші зацікавлені сторони. Я вам тільки підтвердила наше бачення цього. Я вам пояснила, як управляється процедура. І наш лейтмотив: ми ґрунтуємося на заслугах. І ми маємо продовжувати діяти так само”, – продовжила представниця ЄК.

Відповідаючи на додаткові запитання, прессекретар зазначила: “Дебати на цю тему мають відбутися на рівні лідерів на неформальному саміті ЄС у Гранаді, який скликає іспанське головування Ради ЄС найближчими тижнями. Дочекаємося цієї зустрічі. Ми впевнені, що вона дасть змогу провести справжні обговорення на найвищому політичному рівні, щоб поміркувати над усіма аспектами розширення, зокрема над підготовкою до нього з боку Європейського Союзу”.

Раніше Єврорада оголосила про неформальну нараду в Гранаді глав держав і урядів країн ЄС 6 жовтня.