October 20, 2024
Політика

У ЄС назвали лісові пожежі в Греції найбільшими в історії блоку

Сер 30, 2023

Рим. 30 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Пожежники в Греції ведуть боротьбу з найбільшими в історії ЄС лісовими пожежами на північному сході країни, заявив офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Балаш Уйварі.

“Це найбільша пожежа, коли-небудь зафіксована в ЄС”, – сказав він, зазначивши, що наразі в районі Александруполіса в Греції пожежами знищено понад 81 тис. га землі.

Лісова пожежа є найбільшою в ЄС із 2000 року, коли Європейська інформаційна система про лісові пожежі (EFFIS) почала реєструвати відповідні дані.

Він зазначив, що поки що не вдається взяти під контроль поширення вогню. За його словами, відтоді як Греція активувала 20 серпня вдруге цього літа механізм цивільного захисту ЄС, Євросоюз спрямував Афінам 11 пожежних літаків стратегічного резерву рятувального компонента – rescEU, дислокованих у Німеччині, Іспанії, на Кіпрі, у Франції, Хорватії та Швеції, один гелікоптер із Чехії, 407 пожежників і 62 автомобілі з Болгарії, Кіпру, Румунії, Сербії, Словаччини, Франції та Чехії.

“Крім того, супутникова картографічна система ЄС Copernicus надала 20 карт постраждалих районів. Ця допомога доповнює великомасштабну операцію в Греції попереднього місяця… проведену також через механізм цивільного захисту ЄС”, – додав прессекретар.

Відповідаючи на запитання, Уйварі пояснив, що наразі Євросоюз має у своєму розпорядженні 24 пожежні літаки в межах rescEU і чотири вертольоти. При цьому розпочато роботу з розширення та оновлення повітряного флоту пожежогасіння ЄС.

“Це досить довгий процес. Потрібно очікувати виробництва таких спеціальних пожежних літаків. До 2030 року ми сподіваємося мати у своєму розпорядженні флот абсолютно нових літаків, закуплених коштом Європейського Союзу, які будуть стратегічно розташовані в різних точках ЄС, щоб покривати різні географічні зони”, – пояснив представник ЄК.

За його словами, загалом має бути отримано 12 таких літаків. До 2030 року новий флот має бути повністю укомплектований і дасть змогу замінити нинішній флот, який Уйварі назвав тимчасовим.

Водночас він зауважив, що в умовах повторюваних посух, які провокують природні пожежі, національні можливості пожежогасіння держав-членів ЄС також мають посилюватися. Але останніми роками стан власних засобів низки країн викликає занепокоєння. Брюссель працює з державами-членами в цьому напрямі з метою збільшення таких ресурсів, поліпшення планування та підготовки протипожежних заходів.

А доки вони нарощують свої можливості, сказав представник ЄК, Євросоюз продовжує зміцнювати резерви на європейському рівні.

Раніше повідомлялося, що пожежники 11-й день борються з потужними природними пожежами в області Еврос на північному сході Греції, вогонь поступово наближається до кордону з Туреччиною.

За серпень через лісові пожежі в Греції загинули 20 осіб.