October 19, 2024
Політика

Боррель пропонує за поточний рік вийти до показника в 40 тис. навчених у ЄС українських військових

Сер 30, 2023

(оновлена)

Брюссель. 30 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель пропонує збільшити кількість навчених тренувальною місією ЄС українських військових до 40 тисяч.

Відповідне оголошення він зробив у середу в Толедо (Іспанія) після закінчення неформального засідання міністрів оборони ЄС.

Боррель нагадав, що спочатку завдання ставили навчити 25 тисяч українських військових, а наприкінці жовтня ця цифра становитиме 30 тис. українських солдатів. “Ви знаєте, я завжди кажу, що нам потрібно робити більше і швидше. Я все ще вважаю, що нам потрібно робити більше і швидше, і я запропонував міністрам об’єктивно збільшити завдання до 40 тис. українських солдатів, які навчаються до кінця року. Це теж важливо, щоб реагувати на зростаючі потреби української армії”, – розповів високий представник.

Міністри оборони ЄС також привітали рішення Нідерландів і Данії надати Україні літаки F16. “Ми вивчимо можливість того, як ми можемо інтегрувати модулі навчання пілотів F16 у нашу місію. Наша місія також повинна мати можливість зробити свій внесок у підготовку цих пілотів”, – переконаний Боррель.

Він також детально зупинився на питанні забезпечення України боєприпасами, нагадавши про тритрековий підхід до вирішення цього питання: надання Україні боєприпасів з наявних запасів, що було реалізовано до кінця травня, спільна закупівля боєприпасів у європейської оборонної промисловості та нарощування виробничих потужностей військово-промислового комплексу.

Крім того, предметом обговорення міністрів було питання негативних наслідків виходу РФ із "зернової ініціативи".