October 19, 2024
Політика

Боррель сподівається, що пропозицію виділяти Україні щорічно EUR5 млрд на період 2024-2027 років для відбиття російської агресії буде схвалено до кінця року

Сер 30, 2023

(оновлена)

Брюссель. 30 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель сподівається, що пропозицію створити в рамках Європейського фонду миру спеціальний фонд на суму EUR5 млрд на рік на наступні чотири роки, призначений винятково для військових потреб України для відсічі російської агресії, буде схвалено до кінця цього року.

Про це він сказав у середу в Толедо (Іспанія) після закінчення неформального засідання міністрів оборони країн-членів ЄС, до яких за допомогою відеозв’язку звернувся міністр оборони України Олексій Резніков.

Боррель нагадав, що раніше виступив із пропозицією створити фонд допомоги Україні на період 2024-2027 років, "щоб забезпечити стійкість нашої військової допомоги". "Фонд, який буде вбудований у Європейський фонд миру, має стати ключовим елементом нашого довгострокового внеску в безпеку України, як про це лідери домовилися в червні. Це – фонд (з фінансуванням) близько EUR5 млрд щороку. Це (EUR5 млрд) не має бути стеля витрат – якщо ми зможемо витрачати менше, буде набагато краще, але це має бути наша стеля, щоб програмувати (підтримку) в середньостроковій перспективі. Я сподіваюся, що угода може бути досягнута якнайшвидше – я сподіваюся, до кінця року", – розповів високий представник.

Він наголосив, що, “незважаючи на загальний осуд, Путін не виявляє жодних ознак припинення агресії проти українського народу”. “Тому для України важлива постійна підтримка, важлива підтримка для українського контрнаступу у відповідь на російське вторгнення”, – додав Боррель.

Як повідомлялося раніше, 20 липня Боррель повідомив про те, що в ЄС розглядають можливість створити в рамках Європейського фонду миру спеціальний фонд на суму EUR5 млрд на рік на наступні чотири роки, призначений винятково для військових потреб України для відсічі російській агресії в рамках довгострокових зобов’язань ЄС у сфері безпеки України. “Ми пропонуємо створити спеціальну присвячену (Україні) секцію в рамках Європейського фонду миру, щоб надати до EUR5 млрд на рік на наступні чотири роки на потреби оборони України”, – повідомив він.