October 18, 2024
Економіка

Міноборони Японії запитує рекордні $53 млрд на оборонні витрати на наступний рік

Сер 31, 2023

Лондон. 31 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міноборони Японії бажає отримати у 2024 фінансовому році рекордні $53 млрд на військові потреби, повідомляє в четвер Financial Times.

За даними видання, запит передбачає зростання оборонних витрат на 13% порівняно з 2023 фінансовим роком. При цьому фінансування відбуватиметься відповідно до довгострокових планів Токіо з нарощування витрат на оборону протягом п’яти років: на ці завдання хочуть виділити близько $315 млрд. Токіо, маючи намір наростити витрати на оборону до 2% від ВВП, бажає відповідати аналогічному стандарту НАТО. У разі виконання цього плану, щорічні оборонні витрати сягнуть $73 млрд, і Японія стане третьою країною світу – після США і КНР – за величиною військового бюджету.

Зокрема, понад $8 млрд можуть піти на модернізацію протиракетної оборони та розвиток відповідних технологій. Також у Токіо хочуть будувати есмінці, оснащені системою протиракетної оборони Aegis (“Іджис”), закуповувати ракети дальнього радіусу дії, включно з американськими крилатими ракетами Tomahawk (“Томагавк”). Майже $500 млн японський уряд хоче виділити на спільний з Великою Британією та Італією проєкт створення нового винищувача.

Найбільше коштів – $21,2 млрд – влада планує спрямувати на “забезпечення самодостатності та стійкості” Сил самооборони Японії: йдеться про накопичення боєприпасів, про створення паливосховищ, будівництво сейсмостійких об’єктів.

Кошти призначені для покращення зв’язності між основною частиною Японії та островами Рюкю, що тягнуться на південний захід від Кюсю до Тайваню; на створення єдиного командування, у веденні якого перебуватимуть сухопутний, морський і повітряний театри можливих воєнних дій, на збільшення персоналу для забезпечення кібербезпеки.

У липні Міноборони Японії оприлюднило щорічну доповідь “Біла Книга”, згідно з якою Китай є “найбільшим стратегічним викликом”, на який Японія має відповісти за допомогою “співпраці” зі США, а також з іншими “країнами-однодумцями”. Крім того, автори доповіді висловили стурбованість дедалі тіснішими військовими зв’язками між Китаєм і Росією.

Для ухвалення оборонного бюджету потрібне схвалення двопалатного парламенту Японії.