October 18, 2024
Економіка

Суд повернув у держвласність будинок-садибу Терещенків на Житомирщині – Мінкультури

Сер 31, 2023

Київ. 31 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Господарський суд Житомирської області задовольнив позов Бердичівської окружної прокуратури, яким повернув у державну власність пам’ятку місцевого значення – будинок-садибу Терещенків у смт Червоному (Житомирська обл.).

“Міністерство культури та інформаційної політики України долучилося до розгляду справи в 2023 році та стало на захист пам’ятки місцевого значення будинку-садиби Терещенка в смт. Червоне Житомирської області”, – повідомила пресслужба міністерства.

Зазначається, що у такий спосіб іще одну будівлю монастиря Української православної церкви (Московського патріархату) повернуто в держвласність.

Панський будинок (Палац Терещенків) побудував граф Адольф Норберт Еразм Грохольський у 1851 році. Після його смерті у 1863 році його дружина продала Червоне з неоготичним особняком Миколі Артемовичу Терещенку. У 1909 році на території маєтку заснували “Авіаційний завод Терещенка” – майстерні, в яких проєктували і збирали літаки. У 1990-х палац перейшов до жіночого монастиря Різдва Христового. Нині він стоїть у руїнах. Поблизу Червоного зберігся ще один маєток родини Терещенків – двоповерховий палац Андрушівка.