October 17, 2024
Економіка

Австрійський OeEB надає EUR30 млн ЧБТР для зеленого фінансування та підтримки приватного сектору в Україні

Сер 31, 2023

Київ. 31 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Банк розвитку Австрії (OeEB) надає довгострокову кредитну лінію EUR30 млн Чорноморському банку торгівлі та розвитку (ЧБТР) для проєктів зеленого фінансування і фінансування підтримки приватного сектору в Україні.

Як ідеться в повідомленні обох банків, відповідні документи було підписано в середині липня, кредитну лінію терміном до семи років забезпечено гарантією Федерального міністерства фінансів Австрії (BMF), країни ЄС і Росію виключено з можливих одержувачів коштів.

В OeEB зазначили, що в Чорноморському регіоні розширення поновлюваних джерел енергії є особливо важливим для зміцнення енергетичної безпеки, однак через агресивну російську війну і спричинені нею геополітичні ризики в регіоні приватні інвестори дедалі активніше йдуть із цих ринків. Окремо в банку виділили такі цільові країни австрійського співробітництва з метою розвитку, як Грузія і Молдова.

“Кредитна лінія спрямована на усунення вузьких місць із ліквідністю компаній приватного сектора. Щойно дозволять умови, кошти OeEB також будуть надані через ЧБТР для проєктів сталої реконструкції, які відповідають міжнародним стандартам ESG”, – додав у релізі член правління OeEB Міхаель Ванката щодо українських проєктів.

Уточнюється, що на частку фінансування українських компаній може бути виділено до 50% кредиту.

Ванката нагадав, що OeEB підписав меморандум про взаєморозуміння з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) у червні цього року на конференції з відновлення України в Лондоні разом із іншими фінансовими інститутами розвитку.

Спрямовуючи ці ресурси, ЧБТР і OeEB прагнуть прискорити шлях України до стабільності, економічного процвітання та сталого розвитку, зі свого боку наголосив ЧБТР.

“Отримані кошти дадуть нам змогу просувати більш чисті та екологічно безпечні джерела енергії. Крім того, ми раді можливості спрямувати значну частину коштів на підтримку приватного сектору України і тим самим зробити свій внесок у відновлення країни”, – сказав президент міжнародного банку Серхат Кьоксал.

Банк розвитку Австрії OeEB був заснований у березні 2008 року і є партнером ЧБТР з 2012 року.

ЧБТР – міжнародна фінансова організація, котра об’єднує 11 держав Організації Чорноморського економічного співробітництва. Частки Туреччини, РФ і Греції в капіталі становлять по 16,5%, Румунії – 14%, України та Болгарії – по 13,5%, Азербайджану – 5%, Албанії – 2%, Вірменії – 1%, Грузії та Молдови – по 0,5%. Банк покликаний сприяти економічному співробітництву, торгівлі та кооперації країн Чорноморського регіону.