October 17, 2024
Політика

США оголосили санкції росіянину і громадянину КНДР, причетним до розроблення зброї масового знищення в Північній Кореї – Мінфін

Вер 1, 2023

Київ. 1 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністерство фінансів США в координації з Республікою Корея і Японією внесло до санкційного списку громадянина Північної Кореї Чжон Джін Йонга і росіянина Сергія Козлова, причетних до незаконного розроблення Пхеньяном зброї масового знищення та балістичних ракет, під санкції потрапило і пов’язане з ними ТОВ “Інтелект”.

“Сьогоднішні дії націлені на двох осіб, які безпосередньо підтримували або допомагали отримувати дохід організаціям КНДР, пов’язаним із розробкою ЗМЗ (Зброї масового знищення – ІФ-У), та ідентифіковану компанію, яка належить одній із цих осіб”, – ідеться в пресрелізі відомства.

Зазначається, що Чжон перебуває в РФ і є керівником компанії Козлова “Интеллект”. Уродженець КНДР допомагав із працевлаштуванням будівельників-співвітчизників у Росії, тим часом Козлов сприяв йому в закупівлі товарів, які зазвичай використовуються в суднобудівній промисловості.

До того ж, за даними Мінфіну США, Чжон пов’язаний із підставною компанією “Друга академія природничих наук” (SANS), яку ще 2010 року внесли до санкційного списку за участь у діяльності з розповсюдження зброї масового знищення або засобів її доставки.

Зазначається, що в такий спосіб у співпраці з SANS компанія “Інтелект” сприяла придбанню КНДР матеріалів, які використовуються для розроблення зброї масового знищення та балістичних ракет.

У відомстві зазначили, що накладені санкції “ще більше обмежать спроможність SANS використовувати своїх зарубіжних агентів для отримання як фінансової, так і матеріальної підтримки від представників КНДР у зарубіжних країнах, а також від компаній, які надають послуги для обходу санкцій США та ООН”.

Джерело: https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1710