October 18, 2024
Політика

У Харкові взято під варту керівника благодійного фонду, який організував схеми втечі призовників за кордон – прокуратура

Вер 1, 2023

Харків. 1 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Харківські правоохоронці затримали керівника благодійного фонду, якому інкримінують сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України та одержання неправомірної вигоди.

“За даними слідства, харків’янин, будучи керівником одного з місцевих благодійних фондів, розробив дві схеми виїзду чоловіків призовного віку за кордон”, – повідомляє пресслужба Харківської облпрокуратури.

Перший механізм полягав у тому, що харків’янин організував безпідставне внесення чоловіків до інформаційної системи “Шлях” як волонтерів місцевого благодійного фонду. Така послуга коштувала ухилянтам $1,5 тис.

За іншою схемою, підозрюваний надавав чоловікам фіктивні документи з місцевих ТЦК і СП, а саме довідки військово-лікарської комісії та про відстрочку від призову на військову службу. Цей варіант обходився ухилянтам у майже $4,5 тис.

Крім того, підозрюваний особисто інструктував “клієнтів” щодо “обставин проходження” ними військово-лікарської комісії, а також давав поради та вказівки щодо подальшого перетину державного кордону України.

Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Тривають слідчо-оперативні дії щодо притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до функціонування незаконної схеми виїзду військовозобов’язаних за кордон.