October 19, 2024
Економіка

Ціни на нафту зростають і завершують тиждень підвищенням, Brent торгується близько $88 за барель

Вер 1, 2023

Нью-Йорк. 1 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Ціни на нафту підвищуються у п’ятницю і завершують тиждень упевненим зростанням.

Підтримку ринку надають позитивні статдані з Китаю, що посилили очікування підвищення попиту на енергоносії, а також сигнали обмеження глобальних постачань нафти.

Вартість листопадових ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures за даними на 18:15 кч становила $88,04 за барель, що на $1,21 (1,39%) вище, ніж на закриття ринку в четвер.

Ціна ф’ючерсів на нафту WTI на жовтень під час торгів на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) підвищилася на цей час на $1,38 (1,65%), до $85,01 за барель. Ф’ючерси торгуються вище $85 за барель уперше з листопада минулого року.

Від початку цього тижня Brent подорожчала майже на 5%, WTI – майже на 7%, за даними FactSet.

Індекс менеджерів із закупівель (PMI) в обробній промисловості Китаю в серпні оновив максимум із лютого, повідомила у п’ятницю Caixin Media Co., що розраховує індикатор. Індекс збільшився до 51 пункту з 49,2 пункту в липні. Значення вище позначки в 50 пунктів свідчить про зростання активності в секторі.

“Китайські статдані дещо надихнули ринок, хоча ми не бачимо картини зростання попиту на сировину”, – зазначає аналітик із сировинного сектору Capital Economics Кіран Томпкінс, слова якого наводить Market Watch.

Опубліковані дані “дають змогу припустити, що інфраструктурні витрати почали підтримувати попит на метали в Китаї, і що активність у транспортному секторі, який є великим споживачем нафти, як і раніше, висока”, зазначає експерт.

Серед інших чинників, що впливають на ринок, – очікування продовження Саудівською Аравією добровільного зниження видобутку на 1 млн барелів на добу і на жовтень.