October 23, 2024
Політика

Індійська ракета PSLV успішно вивела на орбіту космічну обсерваторію для вивчення Сонця

Вер 2, 2023

Київ. 2 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Ракета-носій Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) у суботу успішно вивела на еліптичну навколоземну орбіту індійську космічну обсерваторію для вивчення Сонця Aditya-L1, трансляцію запуску веде Індійська організація космічних досліджень (ISRO).

“Вітаю, космічний апарат Aditya-L1 виведено на еліптичну орбіту”, – повідомив глава ISRO Шрі Соманат.

Ракету запустили об 11:50 за індійським часом (09:20 кв. м) зі стартового майданчика Космічного центру імені Сатіша Дхавана на острові Шріхарікота.

Обсерваторію Aditya-L1 планують вивести на гало-орбіту в районі точки Лагранжа L1 системи Сонце-Земля, яка розташована на відстані в 1,5 млн км від Землі. За даними організації, апарат вийде на заплановану орбіту за чотири місяці внаслідок серії маневрів із підвищення орбіти за допомогою увімкнення власних двигунів.

Обсерваторія, обладнана різним корисним навантаженням, вивчатиме фотосферу і хромосферу Сонця, а також її верхній шар – Сонячну корону – за допомогою приладів для виявлення магнітних полів та електромагнітних частинок, спектрометрів і коронографів.

Вчені розраховують отримати нові дані, які допоможуть зрозуміти причини корональних викидів маси (викидів речовини із сонячної корони) і сонячних спалахів, а також вивчити космічну погоду і магнітне поле в районі точки L1.