October 19, 2024
Політика

Освітній комітет ВР та Міносвіти не ініціюватимуть обмежень щодо доступу чоловіків до другої або наступної освіти

Вер 4, 2023

Київ. 4 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради та Міністерство освіти і науки не мають наміру ініціювати обмежень щодо доступу чоловіків до другої, третьої або подальшої освіти, заявив голова профільного комітету Сергій Бабак (фракція “Слуга народу”).

“Є два види ухилянтів. Перші йдуть на злочин: дають хабар, щоб ухилитись від мобілізації й отримують фіктивні довідки. Другі використовують цілком законний спосіб вступити на другу/третю і т. д. освіту. Скільки перших – не знаю, нехай правоохоронці з’ясовують”, – написав Бабак у телеграм-каналі.

Щодо другої категорії, то він зазначив, що у 2019-2021 роках до закладів освіти на всіх рівнях освіти вступало в середньому 40 тис. чоловіків, яким більше ніж 25 років, у 2022 році їх набрано більше ніж 106 тис., а 2023 року на цей момент уже більше ніж 76 тис.

“Що означає різниця 106 – 40 = 66 тисяч чоловіків? Це 13 бригад. Лише за 2022 рік. Це просто для розуміння масштабу”, – поскаржився голова комітету.

Він наголосив, що питання доцільності другої вищої освіти для чоловіків може вирішити тільки Верховна Рада та Міносвіти.

“Але, впевнений, наш комітет і МОН не ініціюватимуть жодних обмежень щодо доступу чоловіків до другої, третьої чи будь-якої наступної освіти, тому що це порушення конституційного права на освіту”, – наголосив Бабак.

Водночас він наголосив, що питання з мобілізацією чоловіків, яким більше ніж 25 років і які навчаються у вишах, може порушити Генеральний штаб, Міністерство оборони та Комітет з національної безпеки і оборони ВРУ. “Якщо Генштаб, або Міноборони, або Комітет з нацбезпеки і оборони ВР ухвалять таке рішення та ініціюють зміни до законодавства про мобілізацію. Це не порушить конституційного права на освіту, але дасть змогу їх мобілізувати”, – підсумував він.

Як повідомлялося, 2 вересня секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов підтвердив намір скасувати відстрочку від мобілізації для здобувачів другої вищої освіти.

Джерело: https://t.me/SerhiiBabak/597