October 19, 2024
Економіка

Газотранспортна OQ Gas Networks у жовтні планує одне з найбільших IPO в історії Оману

Вер 4, 2023

Київ. 4 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Оманський газотранспортний оператор OQ Gas Networks (OQGN), підрозділ державної OQ, наступного місяця проведе IPO на 49% акцій, яке може стати одним з найбільших в історії країни, пише Financial Times із посиланням на заяву компанії.

OQGN повідомила, що проводить переговори зі стратегічними фінансовими інвесторами про участь у розміщенні на біржі Маската. “Розраховуємо, що [IPO] буде одним із найбільших в історії країни”, – наводить газета слова керуючого директора фірми Мансура аль-Абдалі.

Оман, як і низка інших країн регіону, прагне диверсифікувати свою нафтозалежну економіку за рахунок продажу паливно-енергетичних активів, вказує FT.

OQ у березні розмістила 49% акцій компанії Abraj Energy Services, свого підрозділу в галузі буріння нафтових свердловин, на $244 млн, пише газета Asharq Al-Awsat.

Енергетична держкомпанія ОАЕ Abu Dhabi National Oil Co. (ADNOC) того ж місяця розмістила на біржі Абу-Дабі 5% акцій свого газового підрозділу Adnoc Gas на $2,5 млрд. IPO стало рекордним для майданчика.

Тим часом наприкінці серпня стало відомо, що суверенний фонд Саудівської Аравії Public Investment Fund (PIF), а також компанії ADES Investments Holding Ltd. і Zamil Group Investment Ltd. планують запропонувати на відкритому ринку 30% акцій ADES International Holding, одного з провідних постачальників послуг із буріння і видобутку нафти та газу на Близькому Сході та в Африці. ЗМІ з посиланням на джерела писали, що обсяг розміщення може становити понад $1 млрд.