October 19, 2024
Економіка

Велика Британія може вийти із Договору до Енергетичної хартії – уряд

Вер 4, 2023

Лондон. 4 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Велика Британія розглядає можливість виходу з Договору до Енергетичної хартії (ДЕХ), якщо не буде досягнуто остаточної згоди за новими положеннями, що стосуються чистої енергетики, йдеться в заяві уряду.

Минулого року Великій Британії вдалося домогтися перегляду ДЕХ із акцентом на “зелену” і доступну енергію, зокрема, на питання вловлювання, зберігання і використання вуглецю, а також застосування водню та інших поновлюваних джерел енергії.

Нова редакція ДЕХ також передбачає зміцнення суверенного права країни на захист інтересів британських інвесторів і на зміну власної енергетичної системи для досягнення чистих нульових викидів.

Оновлену версію документа планувалося затвердити в листопаді 2022 року, однак після того, як низка держав-членів вийшли з ДЕХ, переговори зайшли в глухий кут.

У зв’язку з цим Велика Британія може також припинити участь у договорі, якщо запропоновані країною зміни не буде ухвалено до листопада поточного року.

Під час напрацювання позиції щодо членства уряд візьме до уваги думку представників бізнесу, громадянського суспільства і парламентаріїв, зазначив міністр із питань енергетичної безпеки та кліматичної нейтральності Грем Стюарт.

Договір до Енергетичної хартії було підписано 1994 року, він становить собою багатосторонню угоду між державами, спрямовану на забезпечення міжнародного співробітництва в сфері енергетики. Серед іншого ДЕХ встановлює гарантії захисту іноземних інвестицій. На сьогодні учасниками договору є 56 країн.